Cinci idei de vacanță pentru 2022

După cei câțiva ani care ne-au limitat opțiunile și ne-au îngrădit plimbările prin lumea largă, 2022 ne întâmpină cu o bătaie prietenească pe umăr și un zâmbet cald, șoptindu-ne discret că totul va reveni așa cum știam odată, iar Europa, cel puțin, își va redeschide porțile cât de curând, fără surprize nedorite și cu minimul necesar de cerințe.

Considerând astfel, deja am pus pe foaie câteva destinații potrivite anului în curs, variate și nu foarte departe de casă.

Sudul Italiei

Unde: sud-estul și sud-vestul Italiei

În ce perioadă: final de mai, început de iunie, astfel încât vremea să fie plăcută, să evităm toropeala din iulie și august și aglomerația excesivă. În mai și iunie, din experiențe anterioare, am întâlnit un număr mic de turiști. Majoritatea celor care-și petrec aici vacanțele în această perioadă sunt de obicei italienii.

Iar cel mai frumos anotimp în Italia, am agreat fără îndoială că este primăvara, când natura are ceva mai multă imaginație. Chiar și în iunie, nuanțele primăverii se păstrează pretutindeni și culorile nu-și pierd încă intensitatea.

Cum ajungem:

  • cu mașina: România-Albania (cu un popas de o zi între cele două, distanța totală fiind de peste 900 km, ce pot fi parcurși în aproximativ 12 ore. Aș alege, din nou, un popas în Muntenegru), iar din Albania (Durrës), cu bacul către Bari (o noapte pe bac, cazați în camere de două persoane) și la prima oră vom ajunge în Bari. Urmează Bari-Napoli – încă un drum de trei ore, apoi Napoli-Vezuviu/Pompeii – 25-30 de minute și Pompeii-Salerno – 30 minute, pe autostradă. Din Salerno vom porni de-a lungul coastei Amalfi. O zi poate fi petrecută și pe insula Capri, aflată în apropiere de Amalfi – o oră trecerea cu ferry-ul din Amalfi sau o jumătate de oră din Sorrento.
  • O altă variantă, însă mai puțin flexibilă, dar mai rapidă, ar fi cu avionul până în Bari (două ore) și cu trenul/autobuzul între orășelele din jur (distanțe parcurse într-un interval cuprins între o jumătate de oră și două ore). Cu trenul/autobuzul se poate traversa apoi spre vest, în Napoli (aproximativ patru ore) și de aici tot cu trenul/autobuzul la Pompeii (aproximativ 40 de minute) sau în Amalfi (Napoli-Amalfi, aproximativ o oră). Se poate sări Bari și zbura direct în Napoli, dacă timpul nu permite altfel.

Ce vizităm: Bari, trei zile – de aici se pot ajunge ușor în Alberobello, Polignano a Mare, Matera și alte orășele din vecinătate. Apoi Napoli, unde ne vor fi suficiente două zile pentru a vizita oraşul şi a degusta cea mai bună pizza din Italia. În apropiere de Napoli vom aloca o jumătate de zi și renumitului Pompeii, pentru o plimbare lungă printre ruinele unui oraş odată prosper, însă cu un final trist. Îi vom face o vizită și Vezuviului, dacă drumul de acces către vârf va fi mai puțin aglomerat decât la ultima încercare, vulcanul încă activ, care a încheiat povestea Pompeiului. Iar călătoria va culmina cu coasta Amalfi, plină de orașe animate, cu căsuțe ascunse printre lămâi parfumați și cactuși înfloriți, cățărate pe dealurile vărsate în mare și golfulețe retrase la umbra culmilor stâncoase. Vom încheia cu frumoasa și boema Capri, în tonuri vesele și multă culoare.

Cât timp alocăm: în medie două săptămâni, dat fiind și drumul destul de lung de parcurs cu mașina sau o săptămână, dacă alegem doar coasta.

Drumul vinului în Franța

Unde: regiunea Alsacia. Drumul Vinului porneşte din Strasbourg, până în sudul Colmarului.

În ce perioadă: toamna, spre final.

Cum ajungem:

  • cu avionul (în Basel, aeroportul din regiunea Alsacia, aflat la granița dintre Elveția, Germania și Franța) sau chiar în Strasbourg (mai multe opțiuni de zboruri), urmat de autobuzul până la gară și într-un final, trenurile sosite la intervale de 30 de minute, pe toată ruta Strasbourg-Colmar.
  • O altă variantă ar fi cu mașina închiriată din aeroport, dar, pe lângă prețul ridicat, cineva ar trebui să își sacrifice degustarea, așa că recomand mijloacele de transport în comun.

Ce vizităm: cele 70 de sate viticole, cu o arhitectură medievală și cu vizibile influențe nemțești, construite pe jumătate din lemn, decorate vesel, cu ghivece colorate de flori la geamuri. Pe listă am pus și castelele, incluzând cunoscutul obiectiv Château du Haut-Kœnigsbourg.

Dar scopul călătoriei vor fi degustările de vinuri bune, adaptate oricărei preferințe, completate de o varietate de brânzeturi și mâncăruri tradiționale, puțin mai grase și bogate în cărnuri și murături. Bineînteles, la toate se adaugă povestea locurilor și a cramelor și obiceiurile locuitorilor.

Cât timp alocăm: o săptămână și jumătate – două săptămâni.

Plajele din Grecia

Unde: oriunde în Grecia, mare parte din țară fiind o lungă plajă. Recomand zona Volos (Agios Ioannis), pentru locuri ce conturează tiparul grecesc, mai retrase, mai pitorești, cu oameni relaxați și veseli conducându-și micile afaceri transmise de generații și insulele Skiathos, pentru numeroasele plaje ce o înconjoară și Kephalonia, mai liniștită, mai romantică, mai boemă.

În ce perioadă: în funcție de zona aleasă, prefer începutul verii, iunie timpuriu sau toamna, din septembrie până la finalul lui octombrie, pentru a evita arșița copleșitoare.

Cum ajungem:

  • cu mașina și bacurile care fac trecerea pe insule.
  • sau mai rapid, cu avionul. Odată ajunși la destinația aleasă, vom închiria și o mașină, pentru a putea ajunge la toate plajele, mai puțin accesibile fără un mijloc de transport.

Ce vizităm: … multe plaje, insulele și orașele de la marea Ionică, de un albastru limpede, orășelele vesele de la Mediterană sau cele pline de poveste orientate spre Egee, Atena, plină de istorie, Peloponezul invadat de legendă.

Cât timp alocăm: o săptămână, dacă alegem o singură locație – două săptămâni, pentru un tur mai lung, în diverse zone ale Greciei.

Chamonix și Col de l’Iseran

Unde: Franța, în apropierea graniței cu Italia.

În ce perioadă: iunie-septembrie (după verificarea condițiilor meteo pentru Col de l’Iseran). Col de l’Iseran se deschide în general în iunie, dacă stratul de zăpadă permite accesul și se închide la final de septembrie.

Cum ajungem:

  • Tocmai pentru că drumul este cel care dă tonul călătoriei, de preferat este cu mașina, fie închiriată din aeroport sau ajunși cu ea din România (bineînțeles cu cel puțin două popasuri intermediare, de o zi).
  • Se poate zbura în Geneva, cel mai apropiat aeroport de Chamonix sau Torino. De aici, în cazul în care se optează pentru transportul în comun, se poate ajunge în Chamonix cu autobuzul sau TGV-ul. Pentru Col de l’Iseran există autobuze și tururi ghidate.

Ce vizităm: Chamonix, dedicat iubitorilor de munte. O stațiune cu peisaje spectaculoase și trasee variate, pentru toate tipurile de călători, organizate în Alpii Francezi.

Iar plimbarea prin Col de l’Iseran, cel mai înalt pas asfaltat din munții Alpi, oferă o perspectivă de ansamblu, de la 2764 de metri, pe un drum șerpuit și îngust, testându-ne abilitățile de buni șoferi… sau bicicliști. Traseul a fost folosit de-a lungul timpului pentru Turul Franței.

Cât timp alocăm: o săptămână sau două, în funcție de mijlocul de transport ales și de traseele urmărite din Chamonix.

Andaluzia, Spania

Unde: sudul Spaniei.

În ce perioadă: primăvara sau toamna, exclus vara (iulie, august) pentru a evita temperaturile extreme.

Cum ajungem:

  • avionul până în aeroportul din Sevilla sau Malaga și trenul, autobuzul sau mașina închiriată între orașele Andaluziei (~o oră și jumătate – Sevilla-Cordoba, ~două ore – Cordoba-Malaga, ~o oră și jumătate – Malaga-Granada, cu mașina).

Ce vizităm: toate orașele din zonă au un farmec aparte și o muzicalitate proprie.

Vom începe cu Sevillia, cu o istorie bogată, clădiri impresionante, monumente fascinante și seri lungi de flamenco.

Apoi Córdoba, întinsă la poalele munților Sierra de Cordoba, un amestec de idei și culturi integrate aici de-a lungul timpului. Centrul istoric, unul dintre cele mai mari din Europa, aglomerat de străduțe lungi și clădiri elegante, dispuse toate în jurul Catedralei-Moschee, păstrează dovezi vizibile ale perioadelor romane, creștine și arabe. La fel ca și în Sevilla, pe parcursul anului se desfășoară numeroase evenimente împletind arta și cultura spaniole, în special festivalurile de flamenco, ce animează serile călduroase.

Și bineînțeles Malaga, pe Costa del Sol, orașul port înconjurat de munți, cu plaje lungi și nisip fin, cu situri istorice și fortărețe, castele, muzee și catedrale, completate de o viață de noapte animată, cu muzică, dansuri și oameni veseli.

Nici Granada nu este de ratat, cu al său palat Alhambra, unul dintre cele mai importante monumente de arhitectură islamică și printre atracțiile principale ale Spaniei. Clădiri îmbrăcate de istorie, monumente reprezentative, faimoasele localuri de tapas și serile de dans, toată regiunea capătă un aer aparte, boem, rupt de cotidian.

Cât timp alocăm: două săptămâni, pentru a vedea întreaga zonă, cinci-șase zile, dacă alegem o singură locație.

Și cam astfel s-ar contura planul pentru primăvara-toamna lui 2022. Voi alege două sau poate chiar trei dintre ideile creionate, adaptate în funcție de timpul avut la dispoziție și… vom vedea pe mai departe.

2 comentarii “Cinci idei de vacanță pentru 2022

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *