Portofino

Întocmai ca-n versurile cunoscutului cântec, I found my love in Portofino, și noi ne-am îndrăgostit în Portofino. A fost suficientă o săptămână de primăvară târzie și vraja s-a instalat rapid.

Nu ne-am cazat aici, ci în Rapallo, la doar câțiva kilometri distanță, parcurgându-i ușor cu mașina sau cu microbuzele dese care leagă orășelele de coastă. Recomand microbuzul, deoarece, la fel ca în toate orașele italiene mici și boeme de pe malul mării, locurile de parcare sunt greu de găsit.

Rapallo

Începe ca o inițiere în magia locală, lăsând la vedere doar o mică parte din frumusețile ce vor urma. Rapallo ne-a oferit și plaje, și bucuria localnicilor, și terase specializate în pizza, paste și platouri pescărești, aperol rece și limoncello acrișor.

Ne-a întâmpinat aici și vechea fortăreața din secolul XVI, Castello di Rapallo și Santuario di Nostra Signora di Montallegro, aflat în vârful unui deal de aproximativ 600 m, cu vedere deschisă spre mare.

Santa Margherita Ligure

Continuă drumul către Portofino, completând și ea farmecul locului prin varietatea de flori roz, albe, galbene hotărâte să îmbrace întregul orașel, asemeni unei haine brodate în cele mai vesele culori.

Plaje mai mici sau mai mari se întâlnesc atât în Rapallo și Santa Margherita, cât și de-a lungul drumului de coastă, ascunse în mici golfulețe umbrite de pini pitici.

Portofino

Ne-am oprit apoi în Portofino, deschizând în stil clasic plimbarea cu un cornet mare de gelato cu ciocolată și alune de pădure.

Câteva străduțe înguste, aglomerate de gelaterii și magazinașe locale ne-au purtat către piațeta din port, înconjurată de restaurante, pizzerii și marginită de yacht-uri și bărci plutind grațios pe suprafața limpede.

Portofino este un oraș pescăresc, cu doar 400 de locuitori și o suprafață restrânsă, însă atmosfera creată de notele de culoare date de casuțele localnicilor, ambarcațiunile elegante, restaurantele vesele și turiștii curioși transformă locul într-un tablou în care vrei să zăbovești măcar o zi.

San Fruttuoso

Amatori de plimbări am urmat traseul de două ore din Portofino către San Fruttuoso, pe o potecă șerpuită, alternând din când în când cu trepte late, printre grădini, păduri și câteva foișoare pentru un mic popas, cu deschidere din loc în loc, spre mare. Traseul se încheie cu o plajă într-un mic golf și câteva restaurante pescărești.

Tot aici, la aproximativ 17 metri sub marea învolburată se ascunde și statuia din bronz, II Cristo degli Abissi întinzându-și brațele către o lume nouă.

În San Fruttuoso se poate ajunge și cu un mic vaporaș din Portofino, însă noi am preferat o imagine completă asupra coastei, admirată de pe culmile dealurilor înconjurătoare, urmând poteca printre pini, lămâi, flori, șopârle grăbite și stânci sculptate de vânturi.

Traseul este ușor, cu câteva zone puțin abrupte, dar la îndemâna oricui. Poteca formează un circuit, iar după un popas pe plaja din San Fruttuoso se poate continua pe partea opusă a coastei.

Punta Chiappa

Pentru o plimbare mai lungă pe traseul de culme am făcut și un ocol de câteva ore către Punta Chiappa, în ziua următoare. Traseul este variat, plimbarea în sine având un farmec aparte, culminând la destinație cu peisajul stâncos, vărsat în mare.

Portofino și împrejurimile colorate îmbină armonios o poveste de dragoste regăsită pe acordurile unei simfonii fragile a naturii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *