Cu ocazia Expoziției Moto am revenit și în Como. Orașul boem, răspândit pe malul lacului cu același nume, cu căsuțe cocoțate pe poalele dealurilor înconjurătoare și cu un aer ușor aristocratic.
Și pentru că îmi plac orașele pline de culoare și străzile înguste ce șerpuiesc sprintene printre clădirile cochete, am ales Como în favoarea modernului Milano. L-am redescoperit anul acesta și pe final de toamnă. La fel de elegant ca-n vara primei întâlniri, dar mult mai singuratic.
Am petrecut patru zile în care noțiunea timpului s-a pierdut în largul lacului albastru, iar gândurile s-au risipit și ele pe străzile întortocheate. S-au mai oprit din când în când în micile terase să asculte vântul sau să deslușească pe fundal muzica plăcută a locului.
Plimbări pe străduțele din centrul orașului
Como este făcut pentru a-l descoperi în tihnă, relaxat, într-o plimbare agale pe străduțele ce te conduc spre centrul orașului. Dealurile dimprejur, armonia locului, oamenii veseli, lacul, lebedele prietenoase, bărcuțele aglomerate în micul port, piețele completate de terase, turnurile bisericilor, hotelurile armonioase tind să te invite în mica lume creată.
Clădirile cu aer medieval, împletirea stilurilor arhitecturale, monumentele îi dau orașului o tentă istorică. Încă de la intrare, Porta Torre, turnul fortificat de 40 de metri și urmele zidurilor de apărare care înconjurau odinioară vechiul oraș, te poartă în alte vremuri.
În Piazza del Duomo, Catedrala Santei Maria Assunta sau Domul din Como, construit în stil gotic și Palatul Broletto, etalând modele romano-gotice, cu influențe renascentiste și decoruri ale fațadei păstrate din secolul al XV-lea, transformă Como într-un loc aparte, unde istoria, arta și boemul se contopesc într-o armonie perfectă, construind o poveste.
Villa Olmo, un alt reper al locului, aflată chiar pe malul lacului, găzduiește acum în clădirea centrală și grădinile parcă veșnic verzi, evenimente culturale și expoziții de artă.
Am revenit aici pe alt fundal. Culorile s-au schimbat, dar trăirile au rămas aceleași.
O urcare cu funicularul în Brunate
Și dacă te-ai plictisit de plimbare și vrei sa admiri de sus peisajul, dar și să vizitezi vecinul Brunate, satul panoramic aflat pe platoul de deasupra orașului Como, nu trebuie decât să iei funicularul.
O urcare costă undeva în jur de 3 euro și durează mai puțin de 10 minute. Există și o potecă pe care poți urca la pas cei 700 de metri, dacă vrei să completezi vizita și cu un mic traseu.
Brunate are origini foarte vechi, fiind la bază un sat medieval, transformat acum într-o destinație preferată de turiști.
Acest lucru se datorează în mare parte priveliștilor spectaculoase descrise de poziția micului oraș. Se pot vedea și Alpii vestici sau lacul Como, captând soarele în luciul apei într-o după-amiază de toamnă.
Sunt și câteva obiective de văzut aici, cum ar fi Biserica din Brunate sau Farul Voltiano, un turn de aproape 30 de metri dedicat fizicianului inventator Alessandro Volta.
O plimbare pe lacul Como și un popas în Bellagio
Fie că alegi o plimbare cu barca, cu autobuzul sau autentic italian, cu un scuter închiriat, își merită o vizită și celelalte orășele orânduite pe malul lacului Como.
Anul acesta am oprit doar în Bellagio, unde am făcut o lungă plimbare într-unul dintre cele mai frumoase și vizitate destinații din Lombardia.
Pe lângă farmecul aparte dat de casele colorate, străduțele înguste specifice zonei, pietruite, cu multe trepte, mici terase boeme, magazinașe de tot felul, biserici și vile celebre, poziția strategică îi completează decorul.
Bellagio se află chiar la bifurcația lacului Como, iar pe fundal se lasă deslușiți în depărtare, Alpii stâncoși.
Nopți animate și muzică live în Piazza Alessandro Volta
Serile de weekend se desfășoară cu cântec și dans în piața centrală din Como. Fie că alegi una din terasele dimprejur sau stai pe o băncuță, cu un pahar de vin sau un Perroni classic, ceea ce este permis aici, poți trăi în voie acordurile vesele împrăștiate de formațiile locale care performează pe scenele improvizate.
Tinerii adunați încing dansuri lipsite de inhibiții.
O fugă în Milano
La 40 de minute cu trenul de Como, se află Milano, cu a sa impresionantă catedrală, Duomo Di Milano, o împletire de stiluri gotice, cu tente renascentiste, cu galerii pline de magazine luxoase și străzi elegante, cu cea mai bună pizzerie și paste delicioase.
Am vizitat Milano în toate anotimpurile, mereu în trecere, fără să îl aleg însă ca destinație finală.
Pe de-o parte opulent, pe de alta destul de turistic, Milano pare să-și fi pierdut pe alocuri aerul boem specific multor orașe ale Italiei.
Dar chiar dacă nu am petrecut prea mult timp aici, întotdeauna am ales, aproape de zona centrală, cea mai bună pizza, la Da Zero. Și se pare că nu sunt singura care crede asta, fiindcă de fiecare dată, deși eram printre primii ajunși înaintea orei deschiderii, coada se forma pe mica stradă, locația devenind neîncăpătoare încă din prima jumătate de oră.
Ultima oară, am sunat pentru o rezervare. Sunt două locații acum și se deschid după orele 19.
Iar pentru paste autentice, pregătite pe loc, cu diverse combinatii de ciuperci aromate, brânzeturi, busuioc și alte bunătăți, Mi scusi, aflat aproape de Gara Centrală din Milano este o alegere inspirată.
Bergamo, un oraș medieval
Bergamo, până în toamna lui 2022, a fost pentru mine doar un aeroport al Italiei. Locul de pornire spre zonele din vecinătate.
Am fost surprinsă însă de fascinantul oraş animat, cu o cetate medievală și câteva locuri bune de vizitat.
Bergamo este a patra aşezare ca mărime din Lombardia. Cu două centre, unul istoric aflat în Città Alta sau orașul de pe deal și altul modern, în orașul de jos, conectate printr-un funicular, Bergamo ne-a întâmpinat cu o arhitectură aparte a clădirilor și străduțe împletite de-a lungul centrului vechi.
Città Alta este înconjurat de zidurile fostei cetăți medievale venețiene, datând din secolul al XVI-lea, fiind inclus și în patrimoniul UNESCO în 2017. Aici se află un centru istoric animat, cu magazinașe, mici restaurante și o atmosferă parcă pregătită de sărbătoare. Destul de aglomerat într-o dimineață de duminică. Câteva muzee și catedrale îi duc mai departe povestea și îi consolidează stilul moștenit.
Orașul de jos este cunoscut ca și centru modern, cu zone rezidențiale și clădiri de birouri.
Frumoasă Italia, ca întotdeauna. Mereu fascinantă, mereu surprinzătoare!