O săptămână în Paris

Aș fi zis că șapte zile sunt suficiente. În general îmi aloc maxim cinci vizitelor în noi orașe. Dar acum ar mai fi trebuit o săptămână pentru tot ceea ce-mi propusesem. Pentru a-mi trage sufletul și a gusta puțin și din lentoarea plăcută a după-amiezelor calde în terasele boeme ale Parisului.

Destul de agitată săptămâna noastră, date fiind diminețile prea devreme începute, amiezele aglomerate de vizite și plimbări, serile încă prinși în muzee sau castele, până la orele închiderii, continuate apoi cu un restaurant bun, cluburi de jazz sau terase intime, în centru.

Orașul nu doarme, așa că nu am avut timp nici noi! Trebuie să ții pasul și să te adaptezi ritmului, căci altfel s-ar putea să pierzi esențialul!

Parisul este locul unde arta întâlnește muzica, teatrul, mâncarea bună, vinul și moda.

Am ajuns aici într-o sâmbătă înnorată. Am zburat cu Tarom și din fericire am aterizat conform programului, undeva în jurul orei 11, înaintea prânzului.

Biletele de avion au fost 844 ron, pentru două persoane, dus-întors. Foarte avantajos voucher-ul emag achiziționat de Black Friday cu 500 ron, acoperind 1000 ron din prețul biletelor. Practic 100 de euro economisiți.

Aeroportul Charles de Gaulle

Spre deosebire de alte aeroporturi, Charles de Gaulle mi s-a părut mai obositor și mai dezorganizat, dată fiind și forfota continuă. Trenurile și ele pline între terminale, coada la automatele de bilete de metrou, apoi metroul până la Châtelet les Halles, de unde mai schimbam două legături până la cazarea aleasă… Totul a părut interminabil, amplificat și de nerăbdarea de a porni în explorarea orașului.

Să menționez și întoarcerea, unde fără vreun anunț dat (poate doar pe site-ul companiei), metroul nu a mai circulat până la aeroport. A trebuit să mai luam 30 de minute un autobuz, după ce am fost anunțați să coborâm, fiindcă din cauza unor lucrări, trenul nu circula mai departe. Noroc că ne-am alocat timp suficient.

Cazarea noastră a fost în zona 1 a Parisului, relativ aproape de centru. Rețeaua de metrou acoperă oricum cam toate locurile importante de vizitat.

Contrastele orașului

Încă de la sosire am remarcat amalgamul specific Parisului. Nu poți stabili un model uniform, căci oriunde ai merge există o paletă diversificată de naționalități, culturi și stiluri.

Poți trece cu ușurință, în același centru colorat, de la străzi elegante, aranjate, cu magazine scumpe la cartiere pe alocuri neîngrijite. Dar tocmai acest contrast în conferă și diversitatea aparte.

Cazarea ne-a costat undeva în jur de 130 euro/noapte, destul de scump comparativ cu alte orașe europene, dar nu pot spune că a fost o surpriză. Franța în general este ceva mai scumpă. Și ştiam deja asta după cele câteva vizite pe Coasta de Azur.

Un aparthotel modern, curat, într-o zonă rezidențială cu terase, magazine, piețe și multă animație. O cameră destul de spațioasă, o baie, un fel de bucătărie și o măsuță orientată spre geamurile înalte.

Micul balcon dezvăluia o parte a orașului. Clădiri uniforme, portocalii, aranjate de-a lungul unui bulevard verde.

A fost locuința noastră timp de o săptămână. Ne-am obișnuit cu ea, cu stilul parizian. Aș mai fi stat o vreme aici.

Utile în Paris

Transport

Pentru a ne acoperi transportul am cumpărat un abonament de metrou pe o săptămână, valabil întotdeauna până duminică. Practic dacă îl iei în orice altă zi, mai târziu de luni, el este valabil tot până duminică. Prețul este de 22 euro + 5 euro cardul de acces. E nevoie și de o poză lipită pe cardul primit, pentru identificare în caz de control. De card sau bilet este nevoie și la intrarea și la ieșirea din metrou.

Abonamentul acoperă toate zonele (1-5 Paris). Este valabil inclusiv pe trenul care merge la aeroport. Care altfel, la venire, ne-a costat 10 euro.

Card muzee și obiective

Am achiziționat pe patru zile Paris Museum Pass, un card care îți asigură accesul la multe dintre muzeele și obiectivele renumite (astfel am procedat și în Berlin și Barcelona).

Prețul a fost de 66 euro, mult mai avantajos socotind intrările individuale la Versailles, Louvre, Pompidou și altele sau urcarea în Arc de Triomphe, cu prețuri cuprinse între 13 și 28 de euro.

Sunt trei tipuri de carduri – pe două zile (52 euro), pe patru zile (66 euro) și pe 6 zile (78 euro), în funcție de timpul avut la dispoziție.

Toți tinerii sub 26 de ani, din țările Uniunii Europene, au intrarea liberă.

Ce am vizitat

Lista noastră a fost lungă și a rămas neterminată, dar am apucat totuși să vedem esențialul. Şi ne-am făcut şi un plan care va urma cât de curând.

Bulevardul Champs-Élysées

Aglomerat de oameni și magazine luxoase, Champs-Élysées este opus de cum mi-l imaginam ascultând Le Temps des cerises. Deși fără legătură cu mesajul cântecului, imaginea mea proiectată de melodie era cea a unei plimbări la final de primăvară, când înfloresc cireșii, pe un bulevard lung, boem, mărginit de copaci parfumați, cu terase ici și colo. Și acel bulevard ar fi fost Champs-Élysées. Este o asociere proprie, se pare fără legătură cu realitatea.

O forfotă continuă și magazine opulente. Cozi interminabile și prețuri foarte mari la terase. Un stereotip al luxului în Paris.

Pe lângă Champs-Élysées mai sunt numeroase străduțe în centru, cu magazine ale celor mai renumite brand-uri și locuitori pretențioși.

În fața celebrului Luis Vuitton, înaintea cordonului roșu, clienții stau la coadă, fiind tratați cu cafea caldă. Doar puțini sunt lăsați în interior, ca să poată admira și proba produsele în voie. Era de așteptat considerând sumele ce vor fi cheltuite în următoarele ore. Orice client are un potențial de apreciat. Plus că un astfel de magazin se pretează unui stil de primire elegant, simandicos chiar, în ton cu reputația musai de păstrat.

Arcul de Triumf

La capătul bulevardului Champs-Élysées, în piața Charles de Gaulle, într-o zonă foarte aglomerată, se înalță și Arcul de Triumf, monumentul emblematic al Parisului.

Familiar, datorită replicii mai mici din București, arcul a fost spectaculos de vizitat într-o seară senină.

O perspectivă de 360 de grade asupra Parisului îți face parcă îndeaproape cunoștință cu orașul. Ajungi să-l înțelegi, să-i vezi substratul, să-i simți căldura.

Urcarea în Arc costă 13 euro, dar este inclusă în Paris Museum Pass.

Montmartre și Bazilica Sacré-Cœur

Metroul ne-a lăsat chiar la ieșirea spre Moulin Rouge, care inaugurează intrarea în Montmartre. Faimosul roșu îmbracă clubul de cabaret. Culoarea pasiunii, a feminității, îl evidențiază și-i împrăștie aerul senzual pretutindeni. Și moara de vânt luminată, un simbol al vechiului Montmartre și ea un element definitoriu al clubului de cabaret. Deși teorii sunt multe privind originea decorurilor.

L-am privit lung, l-am fotografiat alături de ceilalți turiști încântați și ne-am interesat de o reprezentație. Niciun bilet disponibil pentru săptămâna noastră. Pesemne că nu-i doar un mit, ci cabaretul e la mare căutare în Paris.

Un spectacol acompaniat de o cină franțuzească și o jumătate de sticlă de șampanie sau vin pornește de la 205 euro.

Continunând plimbarea spre cel mai înalt punct al Parisului, printre restaurante colorate, pline de vuiet vesel și oameni lipsiți parcă de orice grijă, mâncăruri apetisante și aromă de vin, am ajuns la Sacré-Cœur.

Lume multă de jur-împrejur, pe scările bisericii, pe iarbă, contemplând de sus luminile orașului.

Catedrala are și ea o prestanță aparte, potrivindu-se ca o ultimă piesă de puzzle în peisajul Montmartre-ului. O pată luminoasă în decorul animat.

Montmartre era recunoscut în secolul trecut ca un cartier al artiștilor. Aici locuiau Edith Piaf, Picasso, Van Gogh și alți faimoşi ai vremurilor, de acolo și aerul boem păstrat, visător pe alocuri.

Muzeul de artă modernistă și contemporană Pompidou

O clădire futuristă în centrul Parisului, ce te duce cu gândul mai degrabă la un muzeu al tehnologiei sau al științelor. De fapt este doar artă. Artă modernistă și contemporană, artă dispusă pe două etaje, cu peste 30 de camere, într-o clădire cu vedere panoramică asupra Parisului.

Ne-am întâlnit aici cu Dali, cu Klimt, Kandinsky și Matisse sau Joan Miró.

Un fan al operelor abstracte, Pompidou m-a purtat printre curente care au făcut istorie și stiluri variate, fără să ignore artiștii de neînțeles, cu trăiri intense și transpuneri amestecate.

Nici etajul de artă contemporană nu a avut o prezentare comună, fiind o înșiruire de piese inspirate din realitatea apusă, bucăți de amintiri sau obsesii ale artiștilor, care le-au marcat existența și s-au putut transforma mai târziu în artă.

O cameră din lână, televizoare vechi, cu emisiuni din comunism, incluzându-l și pe Ceaușescu, o cameră capitonată cu busuioc, decoruri ambigue, dar care îți trezesc sentimente puternice, bine ascunse, în combinații care le schimbă statutul de simple obiecte. Devin trăiri ale artiștilor şi ale privitorilor.

Biletul de intrare pentru toate expozițiile este de 17 euro, el fiind inclus în Paris Museum Pass.

Atelierul Brâncuși

Vis-a-vis de Pompidou se află Atelierul Brâncuşi. Operele de aici sunt lucrate de artist pe timpul vieții în locuința sa din Paris și lăsate, alături de uneltele folosite, moștenire statului francez.

Sunt piese celebre, care i-au definit viața.

Intrarea este liberă.

Parcul Places des Vosges

Chiar în spatele muzeului, se deschide parcul verde, cu băncuțe pe margine și mulți tineri așezați pe iarbă. O clipă de odihnă între lungile vizite, într-o zi foarte însorită s-a pliat perfect în decorul proaspăt.

Atmosfera este destinsă, peisajul te fură, pentru câteva clipe ne-am simțit de-ai locului.

Conciergerie

În arondismentul 1, pe Île de la Cité, am găsit muzeul Conciergerie, primul Palat Regal din Paris. Inițial palat în stil gotic, a fost transformat apoi într-o închisoare în timpul Revoluției Franceze.

Vizita nu ar fi nici pe departe la fel de interesantă, fără tableta pe care o primești la intrare și prin care poți descoperi atât povestea, cât și vechea înfățișare a camerelor.

Există un cod de scanat odată pornit turul, care va transpune istoria peste realitate, transformând încăperile goale, mobilându-le, redându-le viața.

Totodată vei afla detaliat și istoria locului. Începând cu viața în reședința medievală, închisoarea, camerele triste, temnița Mariei Antonietta, acum capelă, multe acuzații grele, numeroase condamnări.

În timpul Revoluției Franceze, în Conciergerie au fost aduși mii de prizonieri, condamnați apoi la moarte. Ghilotina atunci reprezenta pedeapsa supremă.

Biletul de intrare este 11.50 euro, el fiind inclus în Paris Museum Pass.

Catedrala Sfântă (Sainte-Chapelle)

Lângă Palatul de Justiție și Conciergerie, este și Sainte-Chapelle, una dintre cele mai vizitate Catedrale din Paris. Probabil datorită arhitecturii în stil gotic și aspectului dat de vitraliile înalte. Într-o zi însorită, o puzderie de culori și forme se joacă în toată încăperea.

Acustica este foarte bună, motiv pentru care se organizează și concerte în interiorul Bisericii.

Împreună cu Conciergerie, Capela Sfântă este unul dintre vechile vestigii ale Palatului Regal din Île de la Cité.

Biletul de intrare este 11.50 euro, și el fiind inclus în Paris Museum Pass.

Domul Invalizilor (Hôtel des Invalides)

Aflat în arondismentul 7 din Paris, clădirile muzeului găzduiesc una dintre cele mai mari colecții mondiale de artă și istorie militară. Pornind cu scene complexe din cele două Războaie Mondiale, istoria și influențele conducătorilor, implicarea Franței, sala de arme și costume din perioade marcante și modele militare detaliate, vizita aici a fost ca o lecție completă de istorie.

Alături de Muzeul Armelor, Muzeul Planurilor Militare și Muzeul Istoriei Contemporane, se înalță și Catedrala Națională a Armatei Franceze, care adăpostește și mormântul lui Napoleon.

Inițial, clădirea de 107 metri, cea mai înaltă capelă a Franței, decorată cu placi din aur, a fost folosită pe post de spital pentru soldații răniți sau bătrâni, incapabili să mai lupte. Dôme des Invalides este dominată de stilul baroc, rămânând printre primele modele ale clasicismului francez, un simbol al monarhiei absolute.

Biletul de intrare este 14 euro. Este inclus în Paris Museum Pass.

Muzeul se sculptură Rodin

Muzeul se află în spatele Hôtel des Invalides, în apropiere de Turnul Eiffel, etalând operele celebrului sculptor Auguste Rodin într-o clădire din secolul al XVIII-lea și în grădinile elegante dimprejur.

La intrare, în prima grădină, viitorii pictori încearcă să reproducă cât mai fidel înfățișarea misterioasă a Gânditorului. Este prima interacțiune cu arta.

Interiorul apoi, cu sculpturi de toate tipurile, dispuse pe cele două etaje, ți-l prezintă îndeaproape pe Rodin.

Biletul de intrare este 14 euro, el fiind inclus în Paris Museum Pass, iar audioguide-ul încă 6 euro, separat de Pass.

Muzeul Orsay

În apropiere de Rodin, Orsay prezintă arta sub toate formele.

Clădirea este o veche gară, Gare d’Orsay, care impresionează încă de la intrare. Tavanul foarte înalt, ceasul uriaș care ar putea anunța sosirea trenurilor și apoi cele trei etaje aglomerate de statui și picturi celebre, sunt o combinație asortată de stiluri și perioade, o întâlnire mult așteptată între Monet, Degas, Gauguin, Renoir, Pissaro și alți faimoși ai lumii.

Prețul biletelor este de 16 euro sau 24 împreună cu Muzeul Rodin, însă intrarea este și ea inclusă în Paris Museum Pass.

Louvre

Unul dintre cele mai mari muzee de istorie și artă din Franța, Louvre ne-a ocupat pe puțin jumătate de zi.

Este dispus pe cinci etaje, în trei clădiri interconectate, denumite după trei figuri marcante ale istoriei franceze: Richelieu și Sully, prim miniștrii regilor Louis al XIII-lea și Henri al IV-lea și Denon, primul director al muzeului.

Originea Louvre-ului datează din 1200, ca reședință regală. A devenit muzeu abia în timpul Revoluției Franceze. Acum adăpostește opere de artă de pretutindeni, pornind încă din Evul Mediu.

În aripa Richelieu se regăsesc sculpturi din Franța, începând cu anul 500, antichități din Orientul Apropiat, Iran și Mesopotamia, artă decorativă din Europa și multe picturi celebre, în special din Franța.

În aripa Sully sunt încă rămășițele vechiului muzeu, ziduri și coloane, din nou antichități din Iran, Arabia și Orientul Apropiat, statui grecești, printre care și Venus din Milo, picturi și arte decorative și bineînțeles, antichitățile egiptene, statui recunoscute și faimoasele mumii.

Interesantă este abordarea, fiindcă pe lângă camerele în care obiectele sunt expuse în vitrine, există și camere decorate pe de-a-ntregul, gravuri și ziduri sculptate, unele datând din 7500 î.Hr.

Ne-am delectat în continuare, în aripa Denon, cu multă diversitate: Victoria din Samothrace, Mona Lisa, statuete din Africa, Asia și Oceania reprezentând tradiții și obiceiuri locale, dar și o statuie Moai din Insula Paștelui.

Grădinile Tuileries, create de regina Catherine de’Medici și Carrousel din fața muzeului îi fac o intrare aparte.

Prețul biletelor este de 17 euro, dacă sunt achiziționate online sau 15 euro, la muzeu, însă intrarea este și ea inclusă în Paris Museum Pass.

Versailles

Palatul

Relativ departe de centru, la Versailles am ajuns cu trenul până în apropierea castelului. Este nevoie de cel puțin o zi alocată, mai ales din cauza drumului până acolo, dar și a complexității obiectivelor.

Vizita se împarte în trei etape, palatul fiind totodată monument istoric, reședință regală și muzeu.

În primă fază am descoperit castelul Versailles. Reședintă a Ludovicilor, este unul dintre monumentele reprezentative ale Franței.

Vizita a debutat cu o istorie detaliată prin cele 11 camere unde se prezintată pe larg crearea Versailles.

Urmează camerele regilor și ale familiei regale, opulente, impunătoare, o vedere de ansamblu asupra vieții la palat din secolul al XVII-lea.

Sala mare a Oglinzilor, unde a fost semnat Tratatul de Pace de la Versailles este impresionantă ca arhitectură și decor. Luminoasă, strălucitoare, o reflexie a trecutului glorios.

Și la final am lăsat Galeria Luptelor, care celebrează toate dinastiile franceze printr-o expoziție de picturi.

Grădinile

Un labirint verde, frumos aranjat, cu statui reprezentative și fântâni, unde au loc și spectacole muzicale din aprilie până în octombrie. O plimbare plăcută. Dacă nu vrei să străbați pe jos grădinile uriașe, se pot închiria mașinuțe electrice cu 35 euro, plus o plată suplimentară de 9 euro per oră.

Micul și Marele Trianon și Cătunul Reginei

Marele Trianon a fost construit pentru Louis al XIV-lea, spre a-și putea întâlni iubita, Madame de Montespan.

Un palat în miniatură, dispus pe un singur etaj, cu coloane din marmură roz, Trianonul a fost distrus în 1687 și înlocuit de actuala construcție. A reprezentat un loc intim de relaxare.

Aproape abandonat în secolul al XVIII-lea, a fost refolosit începând cu 1805 de Napoleon I, transformat apoi în muzeu, recâștigându-și statutul de palat abia la începutul secolului XX.

Micul Trianon a fost refugiul Mariei Antoinette, care a transformat grădinile și clădirea. O mică grotă, o cascadă, un râu și grădini înflorite au devenit un decor propice, departe de aglomeratul palat.

Cu o importanță relevantă pentru România, în 1920, pe 4 iunie, aici s-a semnat Tratatul de la Trianon, când a fost recunoscută internațional unirea Transilvaniei cu țara noastră.

Traversând apoi grădinile Trianoanelor, am descoperit satul reginei Marie Antoinette. A fost şi el proiectat ca un castel, dar a sfârșit împărțit în 10 căsuțe pitoreşti, cu grădini bogate, aflate pe malul unui lac.

O fermă cu animale conturează şi mai pronunțat ideea apropierii de natură.

Imaginea per ansamblu pare desprinsă din poveşti.

Pentru a avea acces la toate obiectivele, biletul este 21.50 euro, iar în timpul zilelor cu spectacolul fântânilor, 28.50 euro. Doar castelul și grădinile costă 19.50 euro. Paris Museum Pass le include, mai puțin grădinile, care se plătesc separat (10 euro), iar în caz contrar, vor trebui ocolite preț de câțiva kilometri pentru intrarea separată la Trianoane.

Panteonul

Aflată în arondismentul 5 din Paris, Panteonul este memorialul care adăpostește rămășițele multor personalități marcante ale Franței: Voltaire, Jean-Jacques Rousseau, Pierre și Marie Curie, Antoine de Saint-Exupéry, Victor Hugo, Émile Zola și lista poate continua cu nume cel puțin la fel de cunoscute istoriei.

Încă de la intrare ne-a întâmpinat Pendulul lui Léon Foucault care demonstrează rotația pământului. Prin construirea unei bile de plumb aflată în balans, la 67 metri sub cupola centrală, Foucault a reușit să demonstreze că pământul este de fapt în rotație în orice moment, deoarece planul pendulului nu s-a schimbat niciodată, dar părea să se miște odată cu rotația pământului.

În Panteon se află doar o copie a experimentului, originalul fiind la Muzeul de Arte și Meserii din Paris.

Biletul de intrare este 11.50 euro, el fiind inclus în Paris Museum Pass.

Turnul Eiffel

Vizibil parcă din tot Parisul, simbolul definitoriu al orașului, adună în jurul lui localnicii, tinerii romantici, tinerii veseli și turiștii de pretutindeni.

Se poate urca în turn cu liftul, până la etajul al doilea (17.10 euro) sau pe scări până la etajul doi (10.70 euro), cu liftul până în vârf (26.80 euro) sau pe scări până la al doilea nivel și apoi cu liftul până sus (20.40 euro).

Nu este inclus în Paris Museum Pass.

Notre-Dame

Se poate admira doar din exterior, fiind încă afectată de incendiul devastator din aprilie 2019.

Se zărește în apropiere de Conciergerie.

La Défense

O zonă populată cu mall-uri și clădiri ascuțite de birouri. Un amalgam de localnici și mai puțini turiști, pe fundal modernist.

Printre toate clădirile din sticlă și oamenii răspândiți pe scări, se pierde și sărutul lui Joan Miró, de 15 metri, văzut în urmă cu trei ani, în miniatură, la muzeul lui din Barcelona.

Galeriile Lafayette

Uriașul magazin universal, plin de cele mai cunoscute branduri, în ton cu ultimele tendințe din modă, cu un design interior aparte. Arhitectura clădirii, dată de tavanul înalt cu modele dinamice și o eleganță pronunțată, în stilul Art Noveau, mută atenția vizitatorilor, transformând un simplu bazar într-o adevărată operă de artă.

Este cunoscută povestea concertului susținut de Edith Piaf în holul înalt, după cel De-al Doilea Război Mondial, marcând redeschidera galeriilor după ieșirea de sub administrația Vichy.

Nu am venit aici pentru cumpărături ce-i drept, ci pentru a vedea faimoasa clădire.

Grădinile Luxembourg

Destul de exotice pentru un Paris cam rece. O plimbare încântătoare pe malul lacului aglomerat de copii și bărcuțe, printre flori încă pline de culoare și băncuțe ocupate de tineri îndrăgostiți.

Multe grădini în Paris, multe locuri de relaxare, multe parcuri, cu alei de pietricele, făcute parcă să te îndemne să îți iei un moment liber și să apreciezi viața.

Grădinile cu plante (Les Jardin des Plantes)

O altă grădină din centrul Parisului, pentru plimbări lungi în natură printre decoruri stilizate și îngrijite, asemeni grădinilor regale din vremuri apuse.

Pe lângă parcul în sine, aici se mai pot vizita și serele exotice, câteva mici muzee și grădina zoo.

Prețurile încep de la 6 euro pentru sere, 9 euro muzeul, care prezintă evoluția vieții și 12 euro grădina zoologică. Niciunul dintre ele nu este inclus în Paris Museum Pass. Plimbarea în grădinile cu plante este gratuită.

Cartierul Latin

Locul animat, cu terase, cluburi și teatrul lui Ionesco, este o zonă mai ieftină a Parisului, dar nu la fel de elegantă ca străzile din apropiere de Champs-Élysées, ci mai degrabă tinerească și… la îndemână.

Berării cu muzică și „happy hours”, meniuri de prânz și de seară la prețuri pe jumătate reduse, degustări de vinuri, multă animație și zarvă, lumini și culori de tot felul.

Nopți pe Sena

Faleza Senei este ocupată seară de seară de tineri cu bere, vin, pizza și muzică antrenantă. Sunt și câteva măsuțe și vreo două trei terase.

Vapoarele pline de turiști care admiră obiectivele împrăștiate de-a lungul Senei trec necontenit, salutând mulțimea.

Cam așa s-a prezentat Parisul. Un contrast de nuanțe, o eleganță exagerată printre locuri mai puțin curate, dar cu un farmec indiscutabil, diferit.