Cinci zile în Barcelona

Am petrecut cinci zile pline de plimbări și artă, de oameni veseli, departe de rutină și banal, în locuri pictate parcă cu o deosebită măiestrie. Aici s-au întâlnit artiști, romantici, visători. Un oraș aparte a fost clădit și inundat de viață.

Deși inclusă pe lista mea într-o vacanță mai lungă, călătorind prin trei țări, toate la mare, undeva la început de iunie 2019, Barcelona nu și-a spus încă povestea.

Cele câteva zile petrecute aici nu au fost nici pe departe suficiente pentru a descoperi fiecare loc, atent păstrat de un oraș atât de ‘bogat’.

Cazarea a fost aleasă strategic, la doar câteva stații de faimoasa La Rambla, foarte aproape de intrarea la metrou, astfel încât să ne putem deplasa rapid, fără timp pierdut inutil, într-un interval oricum scurt.

Cu metroul se poate ajunge în aproape orice zonă, iar prețul unui bilet începe de la 2.40 euro și poate fi achiziționat de la automatele aflate în stații.

Micile detalii organizatorice fuseseră din timp calculate și stabilite. Tot ce ne rămânea acum era să descoperim Barcelona!

Localurile cu tapas, Estrella și dans

De cum am ajuns, ne-am cazat, apoi am ieșit să degustăm tradiționalele tapas și să facem planul de vizitare elaborat, astfel încât să ne încadrăm în tot ce ne planificaserăm pentru următoarele zile. Am ales un local din apropiere, hotărâți să petrecem puțin timp aici, iar după o gustare ușoară, să ne odihnim.

Dar seara, urma curând să aflăm, abia avea să înceapă.

O ieșire aparent normală s-a transformat într-un adevărat spectacol improvizat de muzică și dans, pe ritmuri antrenante. Câteva femei frumoase, îmbrăcate în rochii lungi au destins atmosfera în pași alerți, susținute de chitarele neobosite a doi tineri și vocea melodioasă a unei doamne, între două vârste, elegantă, interpretând cântece din repertoriul local.

Am fost impresionată de primirea avută într-un mic local, din apropierea unui hotel nu foarte cunoscut, într-o zonă retrasă, pe o stradă liniștită.

Poveste începea promițător.

Plaja Barceloneta

Deși îmi place marea și Barcelona are câteva plaje generoase în portofoliu, doar două-trei ore ne-am permis să le alocăm, fără regrete însă.

După timpul petrecut aici, am tras concluzia că Barcelona pentru mine nu va rămâne în amintire ca un loc recunoscut pentru plajele sale, ci pentru farmecul orașului în sine. Deși întinsă, plaja Barceloneta este mult prea aglomerată și turistică, iar marea, la fel de agitată ca și turiștii gălăgioși adunați pe prosoapele colorate.

Poate data viitoare voi vizita și celelalte plaje din oraș, pentru o părere completă.

La Rambla și La Boqueria

Bineînțeles că am străbătut în multe seri la pas faimoasa promenadă La Rambla, puțin mai lungă de un kilometru, cu un popas și prin La Boqueria, o mare piață publică.

Munți colorați de fructe proaspete ne-au întâmpinat chiar de la intrare. Cum am mai povestit într-un articol dedicat deliciilor culinare, mi-aș fi dorit acum să-mi schimb rapid statutul de turist, într-unul de obișnuit localnic, cu un mic apartament în care să-mi pot prepara nestingherit salate bogate, fructe de mare și pește, cumpărate toate din piața variată.

Aici am încercat și stridiile cu lămâie, gustoase aș putea spune, deși ceilalți au cam strâmbat din nas, puși în fața noii experiențe.

În ceea ce privește La Rambla, dacă doriți o cină autentică catalană, încercați să vă îndepărtați puțin de zona turistică și să alegeți localurile mai retrase, mai neaoșe, ascunse pe străduțe, fără meniu tradus în engleză, ci doar în catalană/spaniolă.

Deși atmosfera restaurantelor ce mărginesc La Rambla este îmbietoare și veselă, iar meniurile par diversificate și apetisante, totuși decorul este turistic, impersonal, special creat pentru vizitatorii orașului. Nu veți întâlni aici stilul clasic, local, mâncărurile preparate întocmai după rețete tradiționale, veselia catalanilor și câteodată cântăreții ad-hoc, adunați la ceas de seară, izbucnind în muzică și dans, după câteva carafe de Sangria.

Casa Batlló și Casa Milà

Sunt reprezentative pentru Barcelona, atunci când vine vorba despre Antoni Gaudí

Batlló (numită de localnici și Casa dels ossos) se află chiar în centrul orașului și este o remodelare a unei vechi case, în stilul specific Gaudí. Casa Milà, cunoscută și ca La Pedrera (loc de unde se extrage piatra), datorită fațadei pe alocuri ondulată, se află la doar jumătate de kilometru de Batlló.

Deși prețurile sunt pe măsură (o vizită la Casa Batlló începe de la 35 euro, iar pentru o plimbare prin Milà, aproximativ 24 euro), stilul caracteristic lui Gaudí, modernismul catalan sau Art Nouveau-ul adaptat Spaniei, liniile neregulate, mozaicul plin de culoare, definesc note originale, parcă rupte de realitatea cu forme aliniate după tipar.

Parcul Güell

Sau Parcul Gaudi, aflat pe colina El Carmel, a fost proiectat tot de Antoni Gaudí. Stilul inconfundabil este ușor remarcat datorită liniilor curbate, coloanelor neregulate și a altor elemente arhitecturale mai puțin întâlnite. Palmieri înalți umbresc aleile și flori cățărătoare îmbracă zidurile, completând decorul visător. Atmosfera e întregită și de papagalii colorați, pierduți printre copacii deși.

Intrarea pe aleile parcului este gratuită, dar pentru a vizita și zona monumentală, cu ghid audio, prețul ajunge la 13.50 euro.

Noi am optat pentru cardurile – Hola BCN, pe trei zile, care includ anumite intrări la muzee sau parcuri, acces la transport cu autobuzul și alte reduceri.

Se poate ajunge ușor la parc cu metroul, urmat de o scurtă plimbare.

Vârful Tibidabo – parcul de distracții, turnul de comunicații și templul Expiatori del Sagrat Cor

Pe cel mai înalt vârf din Barcelona, aproximativ 530 metri, înconjurat de pădure, am vizitat templul Expiatori del Sagrat Cor (Biserica Sfintei Inimi) – biserică romano-catolică, varianta catalană a Basilicii Sacre-Coeur din Paris și parcul de distracții, printre cele mai vechi din lume, care încă funcționează. În plus, priveliștea de sus, către orașul animat, este captivantă.

Se poate ajunge aici cu mașina, autobuzul sau funicularul. Noi am optat pentru cel din urmă.

Colina Montjuïc – Grădina Botanică din Barcelona, Muzeul de Artă Modernă Joan Miró și Muzeul Național de Artă al Cataloniei

În vestul orașului, am urcat și pe colina Montjuïc, aflată la 180 metri deasupra Barcelonei, unde ne-a întâmpinat grădina botanică a Barcelonei, aridă, împânzită de plante exotice, dar aproape lipsită de flori.

Întinsă pe 14 ha, prețul de intrare este doar 3.50 euro (biletul este inclus în cardul Barcelona Pass).

Pe Montjuïc se poate ajunge fie cu atuobuzul (inclus și el în card) sau cu telefericul cu priveliște pe măsura prețului pretins (13.50 euro dus-întors).

Am completat vizita cu o întâlnire cu arta modernă, printre operele abstracte ale pictorului și sculptorului catalan Joan Miró. Puțin bizare, operele sale te duc cu gândul la un vis ambiguu, recreat cu multă imaginație.

Sculptura originală, în dimensiuni de peste 10 metri, înfățișând cele două personaje fantastice (sau cei doi dansatori), este expusă pe esplanada La Défense, în Paris.

Muzeul Național de Artă al Cataloniei

Aflat deasupra fântânilor din Montjuïc, în galeriile Palatului Național, reunește o colecție impresionantă de artă catalană, din domenii variate. Pictori și sculptori celebri se întâlnesc în camerele muzeului, prezentându-și operele și explicând vizitatorilor, prin arta expusă, bogata istorie catalană.

Există atât colecții permanente, unele aparținând marilor pictori: Rubens, El Greco, Velazquez și altor nume cunoscute, expoziții de fotografie, gravuri, numismatică, dar și expoziții temporare, înfâțișând mici bucăți din toate formele de artă.

Acvariul din Barcelona

O experiență de care ne-am bucurat la fel de tare ca mulțimea copiilor gălăgioși, strânși în fața bazinelor uriașe, arătând peștii, pozând pinguinii, urmărind înotul elegant al pisicilor de mare și agitându-și veseli mânuțele într-o încercare nereușită de a le atrage atenția.

Acvariul se află în Port Vell, fiind unul dintre cele mai mari acvarii din lume, cu peste 11.000 de exemplare din peste 450 de specii marine.

Totul este amenajat minuțios, fiind reproduse cât mai aproape de realitate mediile naturale ale speciilor găzduite.

Alte muzee din Barcelona, incluse în Barcelona Pass, vizitate într-o zi ploioasă

Muzeul Maritim din Barcelona

Construit pe locul vechilor șantiere navale regale din clădirea Drassanes Reials, ne-a spus detaliat și fără grabă, întreaga poveste a istoriei maritime a Spaniei, exemplificată prin navele expuse aici, în miniatură sau în dimensiunea lor reală.

Muzeul Ciocolatei

Dacă ai poftă de ceva dulce, o vizită la muzeul de ciocolată poate fi destul de amăgitoare, căci reproducerea poveștilor clasice în figurine de ciocolată, te vor lăsa cu… o și mai mare poftă.

Muzeul Picasso

Situat într-un cadru aparte, găzduit de cinci palate medievale, în Barri Gotic – centrul vechi al orașului Barcelona, cuprinde una dintre cele mai mari colecții permanente ale artistului spaniol.

Deși inițial a fost propus pentru deschidere în Málaga, se pare că și Picasso a fost îndrăgostit de Barcelona, alegându-l ca oraș asortat creațiilor sale.

Muzeul cuprinde și o bibliotecă cu peste 6000 de opere dedicate vieții și lucrărilor artistului.

Mercat del Born

Fostă piață publică și totodata una dintre cele mai importante clădiri din Barcelona, a fost transformată în muzeu odată cu descoperirea ruinelor orașului medieval și a unui număr mare de artefacte, datănd din anii 1700.

Sagrada Familia

Lăsată la final și admirată doar din exterior, rămâne încă pe lista noastră, alături de multe alte locuri din Barcelona, încă nevăzute în cele cinci zile.

Pentru că nu ne-am înscris până în ultima zi în turul organizat, nu am mai prins locuri, așa că a rămas pentru următoarea vizită, alături de spectacolele de flamenco sau de celebrul stadion Camp Nou și muzeul Salvador Dalí, din micul Figueres.

Probabil două săptămâni mi-ar fi suficiente în următoarea plecare, dar tot aș reveni și revedea orașul plin de viață și culoare iar și iar…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *