La doar o jumătate de oră de mers cu trenul din Lisabona, se află Sintra. Nu știam prea multe despre ea, doar din recomandări și câteva fotografii fugitive găsite pe internet, dar odată descoperită, consider că își merită o vizită mai lungă decât i-am putut eu aloca.
Sintra este un orășel cochet, plin de istorie, cu o mulțime de palate și obiective turistice, un centru elegant și străzi înguste, care șerpuiesc întortocheate urcând și coborând colinele, lăsându-te din loc în loc să deslușești turnurile unui palat, un parc umbros sau o clădire veche.
Principalele obiective din Sintra
De vizitat ar fi multe, dar petrecând o jumătate de zi aici, am reușit să văd doar Castelul Maurilor și Palatul Pena. Le-aș recomanda însă călduros și pe celelalte, căci toate își spun grăitor povestea prin stilurile şi decorurile abordate.
- Palatul Pena este plin de culoare, tronând semeț în vârful munților Sintra, desprins parcă dintr-o poveste Disney. Intrarea costă 14 euro și include o vizită în palat și grădinile înconjurătoare.
- Palatul Monserrate a fost construit în 1858, adoptând un mix asortat de stiluri gotice, maure şi orientale. Este compus dintr-o vilă elegantă și o stațiune de vară, grădini exotice, o fermă și domenii de vânătoare. Biletele de intrare sunt 8 euro și includ parcul și palatul.
- Palatul Quinta de Regaleria, aflat foarte aproape de centrul istoric din Sintra, este o construcție în stil gotic, găzduind o capelă, un parc cochet, tuneluri, grote, fântâni și lacuri. Un aspect aparte este dat de turnurile inversate de 27 de metri, care coboară adânc în pământ, pe scări spiralate. Biletele pornesc de la 11 euro.
- Palatul Național, cu al său aer medieval, este situat chiar în centrul vechi și este un simbol al orașului. Este cel mai vechi palat al Portugaliei, îmbinând grațios stilul gotic, cu tente maure, date de dominația musulmană asupra peninsulei Iberice. Intrarea costă 10 euro.
- Palatul Seteais servește acum drept hotel de lux, fiind inclus în patrimoniul UNESCO, păstrând elemente arhitecturale specifice secolului al XVIII-lea. Se pot vizita terasa și parterul fostului palat.
- Castelul Maurilor este o fortăreața militară din secolul X, construită de mauri. O vizită pe zidurile cu priveliște panoramică costă 8 euro.
Eu despre Sintra, am însă doar o jumătate de zi de relatat…
Fiind foarte aproape de Lisabona, la doar 30-40 de minute de mers cu trenul, a fost ușor să o legăm de vizita noastră. Drumul cu trenul până aici este inclus în Lisboa Card, dar nu si vizitele la palate, pe care le recomand a fi achiziționate online. Se pot evita astfel cozile și obține chiar și o mică reducere.
Transport
Odată ajunși în gară, până la Castelul Maurilor, aflat foarte aproape de Palatul Pena, am făcut cam 50 de minute pe jos. Drumul este tot în urcare, ocolind pe străzi înclinate, intens circulate și pe scurtături prin pădure. Poate părea destul de anevoios, mai ales pe timp de vară, când este foarte cald.
Parcul Național Serra da Sintra se întinde pe o suprafață destul de mare. Așa că dacă îți propui să vizitezi mai multe obiective, de preferat ar fi să alegi autobuzele care ajung în cele mai multe puncte turistice.
Și spre Castelul Maurilor și Palatul Pena este un autobuz direct, chiar în apropierea gării. Autobuzul 434 al cărui circuit leagă gara de Palatul Pena și Castelul Maurilor, trecând și pe lângă centrul istoric al Sintrei, circulă la intervale de 15 minute, dar, poate fi destul de aglomerat.
Autobuzul este cel mai bun mijloc de transport. Alternative ar fi tururile organizate, taxiurile sau tuk-tuk-urile, acestea din urmă fiind nejustificat de scumpe. O altă opțiune este o mașină închiriată, dar pentru un drum mai lung și nu doar pentru Sintra. În oraș drumurile înguste se aglomerează destul de tare în sezon și nu fac față traficului, așa că se poate pierde mult timp în cozile formate. Plus că, nu există aproape nicăieri locuri de parcare. Cu atât mai puțin în jurul obiectivelor.
Biletele la palate se pot cumpăra online sau de la tonomatele aflate în jurul fiecărui punct turistic. Dacă nu au fost rezervate online, recomand a fi achiziționate de la obiectivele mai puțin aglomerate, mai ales că ai posibilitatea să iei pentru orice palat sau grădină din același punct. La Castelul Maurilor tonomatele erau goale, pe când spre Pena, cozile formate creșteau simțitor.
Castelul Maurilor
Am ajuns inițial la Castelul Maurilor. Fortăreața militară a fost construită de mauri în jurul secolului al X-lea, după cucerirea peninsulei de către musulmani, fiind reconstruită apoi în secolul XIX. Are o poziție strategică, în vârful unui deal, cu vedere panoramică, servind de-a lungul timpului drept punct de observare asupra coastei Atlanticului și teritoriilor din nord, dar și asupra Lisabonei.
Cu o istorie bogată, comparată pe alocuri ca aspect cu Marele Zid Chinezesc și inclusă în Patrimoniul UNESCO, vizita cetății constă într-o plimbare agale pe zidurile din piatră. Priveliștea oferită de poziția la înălțime este de fapt atracția principală. Din anumite puncte se lasă admirat și coloratul Palat Pena.
Per total, plimbarea nu durează mai mult de o oră, o oră și jumătate.
Castelul Pena și Grădinile Palatului
Castelul Pena și ale sale grădini, sunt situate la aproximativ 350 de metri de fortăreaţa maurilor.
Palatul a fost construit în secolul al XIX-lea, în vârful unui deal, fiind considerat una dintre cele șapte minuni ale Portugaliei. Din punctul meu de vedere, l-am etichetat drept cel mai colorat castel văzut vreodată, desprins parcă dintr-o poveste cu regi și zâne înaripate și prea multă imaginație.
În realitate castelul este un amestec de stiluri neo-gotice, islamice, renascentiste, completate de puternice tente romantice.
Am început vizita cu grădinile din jurul palatului, unde am pierdut aproape două ore. Aleile te conduc printre copaci, flori, lacuri și mori de apă. De-a lungul lor sunt marcate diverse atracții și distanța până la ele, de la câteva sute de metri, la câțiva kilometri. Apar si serele și grajdurile palatului, grădinile exotice cu mici podețe din lemn și covoare de nuferi plutind pe ochiurile de apă. Unele sunt într-adevăr deosebite, altele însă nu atât de spectaculoase comparativ cu ale altor grădini văzute.
De aici am continuat vizita în interiorul palatului, având un interval orar prestabilit din momentul rezervării.
Terasele îți oferă o perspectivă plină de culoare, din diverse unghiuri, asupra construcției ieșită din orice tipar.
Este destul de aglomerat, iar la intrarea în camere se formează cozi de așteptare. La interior sunt camerele regilor și reginelor, birourile și salonul de ceai, bucătăria, sălile de socializare și fumat, capela, toate pompos decorate, cu tavane înalte și arcade, surprinzând detalii cu aer regal, specifice perioadei.
Mi-am propus ca-n următoarea vizită să stau cel puțin trei zile pline în Sintra, căci pare un oraș ofertant, cochet, cu multe istorisiri ascunse. Un subiect potrivit pentru orice iubitor de istorie și artă.