Despre Coasta de Azur, numai amintiri plăcute, drept dovadă stând și cele câteva veri petrecute în stilul tipic franțuzesc, pe plajele însorite, în ritmuri antrenante de jazz și vin roșu, demisec.
Începând cu faimosul Nice, cu a sa Promenade des Anglais și continuând cu orașele înșiruite de-a lungul coastei (Cannes, Antibes, Èze, Villefranche-sus-Mer etc), sudul Franței nu încetează să te uimească cu un tipar clasic, elegant, idealist.
Villeneuve-Loubet
Prima interacțiune am avut-o în 2016, în timpul campionatului european de fotbal.
Am ales o cazare pe Airbnb, cu doar 35 euro/noapte (2016), în Villeneuve-Loubet, un orașel în apropiere de Nice, într-una din vilele impozante ascunse printre palmieri și pini înalți, asemeni unor străjeri falnici și serioși, dedicați meseriei de paznici incontestabili ai frumoaselor întinderi.
Odată ajunși la intrare, formând codul transmis, două porți mari s-au deschis lăsând la vedere un gazon perfect, străjuit de aceeași falnici palmieri și culminând cu o piscina azurie. Pe partea dreaptă, o vilă cu aspect mediteranean saluta subtil vizitatorii, învaluită în razele plăcute de început de iunie. La parter se întindea o terasă decorată cu măsuțe albe și boluri cu fructe proaspete. În continuarea vilei se aflau câteva module dedicate turiștilor și ele prevăzute cu terase la intrare. Fiind încă începutul verii, ne-am putut bucura singuri de toate cele oferite, ca și când noi am fi fost familia de francezi care-și petrece câteva săptămani într-una din spectaculoasele proprietăți.
Având motocicleta, ne-a fost ușor să ne deplasam între locații (cu mașina nu e recomandat nici aici, deoarece traficul este haotic, aglomerat și locurile de parcare greu de găsit și destul de scumpe, dar pentru motociclete și scutere, la fel ca în Amalfi – Italia există locuri gratuite, special amenajate sau pot fi lăsate chiar și pe trotuare fără probleme).
Nice
În 2019 am revenit direct în centrul vechi al orașului Nice, cu avionul, unde am închiriat un apartament spațios, deasupra unei brasserie (tot prin Airbnb – ~50 euro/noapte).
Centrul vechi se transformă după apus, învăluit de muzica live a instrumentiștilor pricepuți și a fetelor cu voci colorate, când lumea bronzată și cochetă umple terasele micuțe, savurând un pahar de vin cu câteva sortimente de brânzeturi sofisticate alături, copleșită de aerul visător al orașului.
Fiindcă prețurile sunt pe măsura atmosferei oferite, tinerii în general nu petrec mult timp în centru, dar există și o alternativă, familiară aș putea spune și anume plaja întinsă. Grupuri mai mult sau mai puțin numeroase, ticsite cu bere, vin sau pizza, se strâng și petrec până la ore târzii, vegheați doar de marea tăcută și întunecată.
Antibes, Cannes, Villefranche, Èze, pe coastă până în Saint Tropez
În afara activităților nocturne, ziua pot fi bifate plajele întinse și orașele rivierei.
Noi am ales plajele din Antibes, mai retrase și mai puțin aglomerate decât uriașa întindere din Nice.
Trenurile sunt cea mai bună modalitate de a călători rapid și nestingherit în toate locațiile de pe coastă .
Apoi sunt orașele fermecătoare, Cannes cu al său festival celebru, Villefranche, Èze, Antibes, până în Saint Tropez în care poți fi ușor furat de idei și visare.
Èze merită admirat de la înalțime, unde TGV-ul nu ajunge (stația se afla lângă plajă), dar dacă nu ai o mașină la îndemână, se poate urca voinicește, cam o oră, în funcție de cât te țin puterile. Un oraș cetate asaltat de flori și străzi pietruite, terase și restaurante pretențioase și o priveliște ce nu-și gasește întregul farmec descrisă in cuvinte.
Monaco
La doar 13 km distanță de Nice, cu același tren hotărât să te poarte prin toate locurile știute, se află și Monaco. Nu sunt necesare condiții speciale de intrare din Franța.
În Monte Carlo ne-am oprit și am admirat un peisaj opulent, încărcat de clădiri impozante și mașini desprinse din reclame.
Lăsând in urmă străzile agitate și portul aglomerat de yacht-uri, orașul devine prietenos pe măsură ce altitudinea crește, terasele se însuflețesc de turiști de toate categoriile, iar Palatul Prințului, Muzeul Oceanografic și Grădinile Exotice te așteaptă cu porțile deschise.
O singură vacanță nu este suficientă pentru ce oferă coasta azurie, de aceea vom reveni probabil și în anii ce urmează. Ne place să descoperim pe îndelete fiecare colț ascuns, fiecare plajă micuță, oraș sau străduță ce-ți poartă pașii prin locuri neștiute încă.