Trei destinații de weekend, aproape de București

Să întâmpinăm viața ca pe o vacanță! Sau altfel spus, cum să profităm de fiecare moment pentru a ne bucura de cât mai multe călătorii, departe de agitația cotidiană, mai aproape de natură, completate de plimbări lungi, colorate în nuanțe vii, de vară timpurie.

Când weekend-ul începe să își facă resimțită prezența, bagajul meu este și el deja pe jumătate pregătit. Deși cu doar două zile la dispoziție, timpul liber trebuie fructificat pe cât posibil. Astfel am descoperit locații diverse, relativ aproape de București, unde să pot petrece câteva zile străine de cenușiul orașului, în contraste puternice de început de vară. Natura te inspiră și aerul mai proaspăt îți redă vitalitatea. Sunetul pădurii, ecoul munților, adierea plăcută, conturează un nou univers.

Deși poate părea obositor, în special drumul până la destinație, aș spune că se merită pe deplin deplasarea. Și două zile sunt suficiente pentru a-ți recăpăta energia și a schimba puțin decorul. Cum ar fi ca în loc de blocul gri din față, să privești pădurea deasă sau crestele muntoase? Sau sunetul claxoanelor violente să se transforme în ciripit de păsărele? Și mirosul apăsător de benzină și praf să fie înlocuit de mireasmă proaspătă de ploaie, iarbă și flori?

Pensiunea Poarta Craiului, Șirnea

Într-un astfel de weekend am descoperit Șirnea, un sat pierdut printre plaiuri, în apropiere de Brașov. Aici liniștea te învăluie, poți să o atingi și să devii parte din ea. Printre dealurile împădurite, doar un vuiet surd de vânt rătăcit îi conturează profunzimea.

În mijlocul acestui loc aparte stă îndreptată către munte Casa Poarta Craiului, locul care deschide drumul către crestele înalte ale munților. Ea ne-a găzduit pentru două zile, într-un autentic episod din viața satului, înconjurată de văcuțe pătate și în rest natură cât cuprinde.  

Din București până în Șirnea se fac aproximativ trei ore. Mergând pe autostrada înspre Pitești, apoi prin Câmpulung, ușor încep să se contureze peisajele montane din depărtare. Se zăresc și satele pe dealuri, unele mai colorate, altele mai pitorești, unele mai animate, altele de-a dreptul pustii. Încă o oră din Câmpulung și ajungem în Șirnea. Drumul până la intrarea în sat este asfaltat și șerpuiește printre peisaje ce îmbină toate nuanțele de verde. Creasta Pietrei Craiului se lasă și ea deslușită în depărtare, printre copacii bogați, masivă și golașă.

Cu 500 de metri înaintea cabanei, asfaltul se termină, însă drumul este foarte bun și nu pune dificultăți șoferilor.

Pensiunea este aerisită, iar în jur se zăresc puține case, aruncate ici și colo, pe dealurile înverzite.

Am petrecut aici două zile, deși ploioase, într-un cadru vesel, pitoresc. Pensiunea are cinci camere duble, majoritatea la etaj și alte două camere cu paturi suprapuse, de patru, respectiv cinci persoane. Un living generos cu bucătărie și o terasă acoperită, cu priveliște spre plaiuri, alcătuiesc întreaga cabană. Nu lipsește nici locul de grătar sau ceaun, amenajate sub terasa spațioasă, cu mese de lemn.

De aici pornesc trasee potrivite oricărui drumeț, către Refugiul Grind sau mai departe, spre creasta sudică a Pietrei Craiului. Proprietarul te poate ghida spre diverse puncte din traseu, în funcție de pregătirea și timpul avut la dispoziție. Chiar dacă vremea nu a fost de partea noastră, locația a compensat micile neajunsuri cauzate de ploaie. A fost o plăcere să stau pe terasă și doar să privesc natura acoperită de stropii uriași.

Cabana Silva, Cheia

La două ore și jumătate distanță de București, Cabana Silva ne-a găzduit multe escapade în weekend. Ușor de ajuns, în mijlocul naturii, cu gazde primitoare, este exact ce ne-am fi dorit pentru două zile, la sfârșit de săptămână.

Ultima porțiune de drum, deși asfaltat, este destul de înclinat, având curbe strânse, puțin cam incomode atunci când este foarte circulat. Dar odată ajuns în poiana din fața cabanei, urcușul se termină și priveliștea se deschide către munții înconjurători.

Vara zona este foarte aglomerată, dat fiind faptul că se poate ajunge cu mașina și mulți o aleg pentru trasee scurte sau pur și simplu, pentru a sta într-o după-amiază însorită în poienile întinse, contemplând natura.

Iarna, când șoseaua se înzăpezeşte și îngheață, de multe ori nu se mai poate urca cu mașina pe ultimele curbe, drept pentru care de aici am pornit de câteva ori și pe jos, preț de cel mult o oră. Pe viscol puternic am avut tot felul de peripeții: ne-au fost împrăștiate bagajele în deschiderea din prima poiană, chiar înaintea cabanei Silva, ba chiar am fost trântiți de vântul puternic, pe gheața formată, dar tot am ajuns la destinație și am petrecut și mai porniți după aventura trăită.

Cele 14 căsuțe de două persoane sunt primitoare, bine încălzite în zilele prea reci, de iarnă. Singurul impediment este baia, comună, aflată în capătul lor.

În față se află și o cabană restaurant, unde se pot servi mâncăruri și băuturi variate. Recomand papanașii făcuți în aceeași zi, lăsați la dospit câteva ore și apoi umpluți cu smântână proaspătă și gem de casă. Sunt delicioși. Și bineînțeles, un pahar foarte rece de bere Zăganul, în zilele toride.

De aici pornesc trasee ușoare, mai lungi sau mai scurte, până la Cabana Ciucaș, aflată ceva mai sus de Silva sau până pe vârful Ciucaș, la încă o oră și jumătate de cabana cu același nume. Se poate ajunge atât pe Valea Berii, pe drumul de mașină, destul de prost și accesibil doar mașinilor 4×4, în aproximativ o oră și jumătate sau prin pădure și apoi pe crestele line, traseu mai ocolit, cu o oră în plus, dar cu un decor mult mai spectaculos.

Cabana Alpine Escape, Măgura

Deși au trecut câțiva ani de când nu am mai vizitat zona, Alpine Escape a fost pentru o lungă perioadă locul preferat de relaxare peste weekend.

Aflat la trei ore de București, în satul Măgura, izolat de freamătul stațiunilor vecine, pe un drum neasfaltat și în urcare pe ultima bucată, dar ușor de abordat în zilele uscate, căsuțele ne-au găzduit într-un frumos decor creat de amalgamul văilor, munților și pădurii înconjurătoare.

Cei doi proprietari le-au construit după mai multe călătorii în care au analizat cam ce și-ar dori de la o cabană. Și astfel s-a născut proiectul. Căsuțele sunt dotate cu toate cele necesare: o baie, o mică bucătarie și terasă. Sunt disponibile trei căsuțe pentru două persoane și alte trei cu un pat dublu și unul simplu.

În fața lor se află și un foișor acoperit, cu mese la interior și o terasă suspendată deasupra văii, cu vedere spre plaiurile întinse dinspre Piatra Craiului.

Curtea are loc de ceaun, grătar și nelipsitele pisici. Proprietarii au petrecut de multe ori cu noi până la ore târzii, integrându-se de fiecare dată ca parte din grupul venit.

A devenit un loc destul de popular, în special printre străini, în mare parte datorită zonei retrase și a peisajelor descrise de plaiurile întinse și munții masivi, dar și a căsuțelor confortabile și a gazdelor deschise și primitoare.

Mi-am amintit recent de acest loc, planificând o viitoare plimbare. Din păcate nu am mai găsit pozele făcute, dar las un link pentru detalii complete și voi reveni cu poze noi, după următoarea vizită.

Acestea fiind spuse, profitați de orice moment, căci el va naște cândva o poveste!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *