Scurta excursie din Belgia a pornit în Mechelen și aici s-a și încheiat, după un tur prin Brugges și Gent și un ocol de câteva zile în orașele Olandei, Maastrich și Amsterdam.
Rezumând cele văzute și degustate, i-aș atribui Belgiei fără dubii statutul de patrie a berii. Nici măcar vafele sau cartofii prăjiți nu pot întrece renumele berii belgiene. Fiecare oraș pare să-și aibă propriile rețete, toate gustoase, toate diferite, dar care te cam pun în dificultate în luarea unor decizii.
Îmi place berea bună și aici mi-au fost întrecute așteptările. Liste întregi afișate, cu denumiri sofisticate și descrieri elaborate se găsesc până și în cel mai mic local, cu doar câteva mese.
Berea e ridicată la rang de artă și fabricarea ei nu lasă loc de „se poate și mai bine”.
Mechelen
Așa ne-a întâmpinat și Mechelen, un oraș din regiunea Flandra, aproape de Bruxelles, liniștit, cochet, cu o varietate de beri bune.
L-am străbătut la pas în câteva seri înnorate să-i descifrăm mesajul. I-am admirat clădirile în stil baroc ce-i îmbracă întreg centrul. I-am vizitat localurile vesele și pline și i-am gustat bunătățile tradiționale.
Odată ajuns în centrul istoric, în piața Grote (Grote Markt), te întâmpină fațadele elegante, în stiluri arhitecturale complexe, cu tente gotic-medievale.
Încă dinainte să ajungi răsar în depărtare Catedrala și Turnul St. Rumbold, de aproape 100 de metri, emblemele Mechelen-ului, din vârful căruia vei avea o perspectivă de ansamblu asupra orașului, lăsându-se astfel descoperit în toată splendoarea. Apoi Clădirea Primăriei și a Marelui Consiliu, aflate în aceeași piață, ce definesc prin detaliile minuțioase stilul abordat.
Și ca orice oraș care se respectă, Mechelen are și o veche fabrică de bere, care încă produce câteva beri de renume din Belgia.
În plus, e de neratat o plimbare romantică pe promenada suspendată de-a lungul canalului. Este o reinterpretare a plimbărilor clasice prin oraș, trecând pe sub podurile joase și nu pe deasupra lor, cu o viziune nouă asupra clădirilor istorice, privite acum de jos în sus. Au parcă o altă prestanță. Par mai înalte, mai impunătoare.
Ce am remarcat la Mechelen este liniștea așternută seara. Poate din cauza frigului sau poate a forfotei de peste zi. Dacă ziua orașul freamătă de oameni aglomerați în magazinele cu firme luminoase, în târgurile cu produse tradiționale, deschise aici în fiecare weekend, seara totul se retrage, dispare parcă fără urmă, lăsând în loc un centru luminat, curat și rece.
Doar în micile berării, aflate pretutindeni, animația continuă până la ore târzii.
Mechelen este un oraș relaxant, boem, ca două povești ce se schimbă în funcție de momentul zilei în care alegi să-l vezi.
Principale obiective în Mechelen
- Catedrala Romano-Catolică și Turnul Rumbold de 97 metri, aflat în patrimoniul UNESCO. Planul inițial era ca turnul să aibă 167 de metri, devenind astfel cel mai înalt turn al unei biserici. Dar, deși construcția ar fi fost fezabilă, din motive financiare, din cei 77 de metri rămași de construit pentru a atinge înălțimea propusă, s-au terminat doar șapte. În 2020, turnul și-a sărbătorit aniversarea de 500 de ani împliniți de la finalizarea formei actuale. O vizită cu priveliște costă acum 8 euro
- Berăria locală Het Anker. Berile care au făcut istorie, direct la ele acasă: Gouden Carolus, Gouden Carolus Cuvée van de Keizer, Maneblusser, Boscoli sau Lucifer. Este o berărie de familie care a fost dezvoltată de-a lungul a cinci generații și care produce unele dintre berile faimoase ale Belgiei. Un tur cu degustare costă 13 euro
- Promenada plutitoare Dijle Path – o cărare plutitoare din lemn pe canalul din centrul istoric al orașului
- Târgurile de weekend – multă zarvă și diversitate. Atmosferă specifică piețelor… cu de toate
Gent
Despre Gent s-au conturat idei frumoase. Un centru medieval, arhitectură gotică, un castel, câteva catedrale, un canal şerpuind de-a lungul oraşului, diversitate.
Vremea a fost ceva mai apăsătoare pe final de ianuarie, la fel ca-n toată Belgia, lăsându-şi pretutindeni valul subțire de ceață albicioasă, dar ne obișnuiserăm deja cu ea. Ba din contră. Spiritul pătrunzător al oraşului s-a resimțit parcă mai viu, mai puternic.
Spre centrul istoric
Odată ajuns în centrul istoric, toate clădirile desprinse din vremuri îndepărtate, perfect conservate, învârt roata timpului cu câteva secole în urmă.
Dacă esti pasionat de istorie sau arhitectură, Gent le oferă din plin.
Catedrala Sfântul Nicolae (Sint-Niklaaskerk) este una dintre cele mai vechi biserici din Gent, un simbol al orașului, povestea ei începând din secolul al XIII-lea.
Turnul central al catedralei a servit ca punct de observație și apărare. Tot aici au fost odată și clopotele orașului, până la construirea turnului Belfort. Cele două turnuri, împreună cu cel al catedralei Sfântul Bavo (Sint Baafskathedraal) definesc cel mai bine caracterul medieval al centrului istoric.
Catedrala Sfântul Bavo este o clădire în stil gotic, cu un turn de 89 metri, servind acum drept sediu al Episcopiei din Gent.
Aici se află Altarul din Gent, opera aparținând lui Hubert și Jan van Eyck și datează din perioada Renașterii. Pe lângă ea, în biserică sunt expuse și picturi celebre de Rubens sau Heere.
Al treilea turn și cel mai înalt din Belgia este Belfort (Belfort van Gent), de 91 de metri înălțime, inclus și în patrimoniul UNESCO.
De-a lungul timpului, pe lângă indicarea orei exacte, Belfort servea ca loc de stocare al documentelor importante ale Gent-ului.
Spre finalul anilor 1300, dragonul aurit, acum simbolul turnului, a fost adus din Brugge și montat în vârf.
Vooruit
Citisem despre Vooruit și mă intrigase povestea clădirii vechi, istoria ei ducându-mă pe la începutul anilor 1900. Complexul istoric a fost simbolul mișcării socialiste dintre cele două Războaie Mondiale.
Vooruit a fost la bază un centru de festivități și evenimente, cu săli de cinema sau teatru, la prețuri accesibile clasei muncitoare.
Construcția originală a fost grav deteriorată, în mare parte din cauza celui de-Al Doilea Război Mondial, dar a fost ulterior restaurată, pe parcursul mai multor ani, iar în prezent încă găzduiește diverse concerte și evenimente artistice și culturale.
Așa că trebuia să o văd.
Mi-a amintit de clădirile noaste comuniste din zonele industriale, ce încearcă să capteze în noua înfățișare puțin din vremurile moderne. Dar aerul aparte îi dezvăluie identitatea și-i conturează scopul pentru care a fost creată. Cărămizile portocalii contrastează cu restul orașului, iar numele mare, imprimat spre vârful clădirii, vizibil din depărtare, îi trădează identitatea.
Castelul Gravensteen
Deși castelul este nelocuit de secole, nu are aerul unei clădiri abandonate. Poate și datorită faptului că este unul dintre obiectivele importante ale orașului, în care încă se organizează, pe lângă vizitele turistice și evenimente culturale.
Inițial a servit drept fortăreață, fiind construit de conții de Flandra în anul 1180, când Belgia încă nu exista ca țară, pentru a se proteja de atacuri exterioare.
Ulterior a suferit mai multe transformări, în secolul al XIV-lea devenind centrul justiției din Flandra. Aici a fost stabilită curtea de apel care condamna infracțiunile grave comise. Pentru cel acuzat în instanță, castelul servea și drept închisoare. Temnițele subterane erau lipsite de încălzire și insalubre. Pe lângă camerele reci, tot aici existau și instrumente primitive de tortură, la care erau supuși condamnații.
După secolul al XVIII-lea cetatea a fost transformată într-un complex industrial care îngloba mai multe fabrici de bumbac și locuințe ale muncitorilor.
Un tur al castelului nu este complet fără audioghidul primit la intrare. Prezentarea este făcută de un celebru comediant flamand, care te plimbă prin fiecare cameră, expunând detaliat, cu tente amuzante, istoria castelului. Fără el o parte din farmec s-ar fi pierdut. Plus că sunt multe informații utile legate de Gravensteen, ordonate cronologic, care te ajută să-i înțelegi povestea.
Prețul unui bilet este 12 euro.
Obiective în Gent
- Centrul istoric
- Castelul Gravensteen
- Sint-Baafskathedraal
- Sint-Niklaaskirk
- Belfort
- Muzeul STAM, care prezintă istoria orașului Gent
- Muzeul Voor Schone Kunste, un muzeu de artă cu peste 400 de exponate datând din Evul Mediu până în prezent
Am încheiat și vizita în Belgia, cu tot cu farmecul ei puțin încețoșat.
Am plecat de aici încă cu gustul berilor speciale și nu cred ca voi mai putea reveni prea curand la tradiționalele băuturi de acasă.