Experiențe în Amsterdam

Amsterdamul este un oraș complex.

Este pe de-o parte romantic, cu străzi aliniate de-a lungul canalelor, luminate palid de felinare gălbui, aglomerate de mici terase încălzite și bărulețe care nuanțează fundalul în acorduri pierdute de jazz.

Pe de altă parte poate fi considerat și un oraș artistic. Aici şi-au dat întâlnire celebrii Rembrandt şi Van Gogh. Tablourile expuse în muzeele de artă te poartă în alte timpuri, lăsându-te să trăieşti puțin din stilul excentric și boem al pictorilor.

I se poate atribui chiar și titlul de oraș al distracției, cu străzi animate și o forfotă continuă. Cu activități mai puțin comune, ce îl transformă într-un loc unic în multiple sensuri.

Serile în Amsterdam sunt foarte colorate, iar nopțile se pot lungi prin cartierele lipsite de inhibiții, pe străzile mereu aglomerate din faimosul Red Light District, una dintre atracțiile principale ale turiştilor, în terasele, barurile şi cluburile gălăgioase.

Drumul până în Amsterdam

Fiind parte dintr-un sejur mai lung, am aterizat inițial în Bruxelles, am continuat câteva zile vizita în Belgia și ne-am oprit la final în Mechelen, un orășel din regiunea Flandra. De aici am luat trenul direct către Amsterdam (sunt bineînțeles și trenuri directe din Bruxelles, dar noi aveam și alte planuri între timp).

Întregul drum din Mechelen până în Amsterdam a durat aproximativ două ore și ne-a costat ceva mai mult decât biletul de avion, 46 euro/persoană.

Cazarea

Am optat pentru o zonă rezidențială, mai liniștită, relativ aproape de centru.

Hotelul Holiday Inn Express din nord a fost o alegere inspirată dată fiind camera de la etajul 11, cu un perete din sticlă orientat spre oraș. Aș fi putut admira priveliștea conturată ore în șir. Canalele, turlele catedralelor, clădirile vechi, vapoarele, totul se deschidea în nuanțe vii, scăldat în luminile roșiatice ale apusului.

Prețul a fost undeva în jur de 120 euro/noapte, camera dublă cu mic dejun inclus, dar poate varia în funcție de perioada aleasă și de momentul rezervării.

Centrul se află dincolo de canalul IJ. Opțiunile de traversare sunt fie cu metroul, cu mașina prin tunel sau cu ferry-ul. Nu există variantă pietonală sau pe bicicletă.

Hotelul se află la aproximativ 20 de minute de mers pe jos de una din stațiile de ferry, iar traverasarea durează cam două-trei minute. Intervalele de sosire ale bărcilor sunt de cinci-şase minute în timpul zilei sau de până la 10-20 de minute spre seară.

Majoritatea au program până la 11-12 noaptea, dar există și unul care funcționează non-stop (F3 ferry), tot în apropiere. Așa că opțiuni de întoarcere ar fi şi pentru nopțile albe. Plus că, ferry-urile sunt gratuite.

Odată ajunși pe malul opus, porneam plimbarea spre centru.

Activități în oraș

Amsterdam ne-a invitat să-i fim alături timp de câteva zile, activ, turistic, animat.

Ne-am umplut diminețile, destul de calde pentru un final de ianuarie, cu plimbări agale de-a lungul canalelor, descoperind astfel secretele oraşului, după-amiezele vizitând diverse obiective turistice, iar serile… ei, aici e o cu totul altă poveste!

Rijksmuseum

Pentru a face cunoștință cu orașul, am început să-i cercetăm întâi istoria. Și unde altundeva ar fi mai potrivit, decât în cel mai mare muzeu dedicat din Olanda.

O vizită la Rijksmuseum se poate întinde pe câteva ore, date fiind cele trei etaje în care sunt expuși 800 de ani de istorie și artă prin cele 8000 de exponate din domenii diverse.

Pe lângă operele naționale datând încă din secolul al XV-lea, muzeul include și o bogată colecție de artă internațională. Se aduce în prim plan și tematica asiatică, cu accent pe cultura japoneză și tradițiile chinezești.

Pe lângă expozițiile de tablouri, arme, bijuterii, costume, porțelanuri, pornind din anul 1100 până în prezent, Rijksmuseum păstrează și cea mai mare bibliotecă publică de cercetare a istoriei artei din Țările de Jos.

Turul este unul complex, plimbându-te structurat, prin toate perioadele importante, evidențiind opere celebre, cu un impact puternic asupra vizitatorilor.

Intrarea este 22.50 euro.

Muzeele Van Gogh, Moco, Casa Memorială Rembrandt

Pasionații de pictură au suficiente opțiuni, Olanda neducând lipsă de pictori celebrii, conturându-şi din start o latură artistică proeminentă.

Casa Memorială Rembrandt se afla acum în renovare, însă Moco ne-a oferit o viziune unică asupra artei moderne și contemporane. Warhol, Hirst, Banksy, Kusama și mulți alții au transformat o simplă vizită, într-o adevărată experiență. O experiență care naște idei, suscită imaginația stecurându-ți în fața ochilor o pânză evidentă, care privită mai atent eliberează numeroase subînțelesuri.

Muzeul Van Gogh din Amsterdam găzduiește cea mai mare colecție din lume, cu picturi, desene și scrisori ale artistului. Muzeul îți face cunoștință nu numai cu operele lui Van Gogh, ci și cu viața lui complexă, reflectată în obiectele expuse.

Prețul unui bilet la Van Gogh este 20 de euro, la fel ca și intrarea la Moco.

Muzeul Național Maritim din Amsterdam

O abordare interesantă din perspectiva replicii în marime naturală a unei nave comerciale care a pornit din Amsterdam și s-a scufundat în Anglia în 1749. Detaliile sunt reproduse aproape integral, atât la interior, cât și pe exterior.

Pe lângă explorarea întregii nave, vizitatorii pot lua parte și la un mic spectacol VR, care te transpune în lumea de atunci. Ba chiar pentru scurt timp devii parte din echipaj, simțindu-le frenezia pregătirilor.

Turul continuă în vechea clădire a muzeului, ce găzduiește câteva zeci de camere cu instrumente navale, hărți care au ghidat popoarele olandeze în secolul al XVII-lea, arme, replici în miniatură ale bărcilor folosite, tablouri și fotografii sub formă de portrete și povești din viața petrecută pe mare.

Galeria principală conține 50 de exponate care explică detaliat cum a devenit Olanda o țară maritimă.

O vizită completă costă 17.50 euro.

Amsterdam City Card

Prețurile de intrare la muzee sunt puțin cam piperate, la fel ca și vizitele altor obiective cunoscute (între 13 și 23 euro). Aşa că, pentru un tur cultural, se poate opta pentru Amsterdam City Card, care include atât intrări în anumite muzee și catedrale, dar şi transport public și plimbări cu barca pe canale.

Poate fi achiziționat un card valabil de la o zi, la cinci zile, prețurile începând de la 60 de euro:

  • 24 ore – 60 de euro
  • 48 de ore – 85 euro
  • 72 ore – 100 euro
  • 96 ore 115 euro
  • 120 ore – 125 euro

Este de preferat să fie comandat direct de pe site-ul oficial, pentru a evita comisioanele adăugate de diverși intermediari.

Cartierul Begijnhof

Aflat în centrul orașului, Begijnhof se poate vizita doar în anumite intervale şi este cunoscut prin faptul că găzduia, cu secole în urmă, femeile Beguine. O comunitate de femei religioase, dar care au trăit autonom, fără a depune jurăminte monarhale.

Căsuțe istorice aranjate în jurul unei grădini, două biserici cu o mică capelă își deschid universul odată pătruns în curtea interioară.

Există și o casă din lemn, restaurată, ce datează din 1528, fiind cea mai veche casă de lemn din Amsterdam.

Catedrale din Amsterdam

Amsterdamul are câteva biserici de referință, unele fiind construite cu secole urmă.

O astfel de clădire este și Oude Kerk (Biserica Veche), din anii 1300, fiind cea mai veche clădire din Amsterdam. De-a lungul timpului au fost conservate câteva elemente din construcția inițială, cum ar fi acoperișul din lemn ce datează din Evul Mediu.

Un bilet de intrare costă 13.50 euro.

Nieuwe Kerk (Biserica Nouă), construită pe la 1500, refăcută la câțiva ani după incendiul devastator din centrul Amsterdamului din 1654, cu o impresionantă arhitectură gotică, este folosită în prezent drept muzeu pentru diverse expoziții.

Un bilet de intrare este 19.50 euro.

Sunt și alte biserici cu o arhitectură aparte și o istorie pe măsură, care pot fi vizitate în plimbările prin oraș, gratuit sau contra cost: Biserica Sf Petre și Paul, Basilica Sf Nicolae, Biserica Reformată Engleză din cartierul Begijnhof etc.

Templul Budist Fo Guang Shan

Poziționat tot în centrul orașului, în cartierul chinezesc, templul este un loc de meditație, fiind decorat cu ornamente specifice tradițiilor chinezești.

Interiorul se poate vizita gratuit în anumite zile, în intervale scurte.

Casa Anne Frank

Din păcate am omis-o în acest scurt sejur, dar o păstrez pe lista următoarelor vizite.

Viața Annei, jurnalul cu istorisiri și visul de a deveni jurnalistă, fuga de persecuția nazistă, camerele din Anexa Secretă, care au adăpostit-o timp de doi ani împreună cu familia, în ultimele clipe de presupusă libertate, toate se conturează în casa memorială și muzeul dedicat.

Anne Frank nu a supraviețuit ororilor la care a fost supusă în lagărul Bergen-Belsen, dar scrierile ei i-au continuat povestea.

Un bilet de acces este 16 euro.

Fabrica de bere Heineken

Pentru amatorii de bere și nu numai.

Vizita este o experiență atât din punct de vedere al procesului de fabricare al berii, al istoriei Heineken, cât și al unui marketing bine pus la punct.

Dacă turul pornește cu istoria sticlelor de Heineken, ingredientele principale de preparare a berii, cazanele uriașe și o lecție de savurare și degustare, el se încheie la barul de jos, unde fiecare primește două pahare de bere și poate participa la un mic concurs de îndemânare, cu referire tot la bere bineînțeles.

Prezentarea este vioaie şi interactivă, atrăgând destui vizitatori în orice interval orar.

Se axează și pe un impact vizual puternic, creat în camerele pline de reclame și lumini, punând accent și pe implicarea Heineken în lumea sporturilor. În acest scop există pe parcursul vizitei câteva săli de jocuri și recreere.

Prețul de intrare este de 21 euro. Încă patru euro adăugați şi poți urca şi pe acoperişul fabricii.

Plimbări cu barca pe canale

O plimbare de o oră pe canal costă undeva în jur de 13 euro și îți oferă posibilitatea de a admira arhitectura clădirilor dintr-o altă perspectivă și de a afla câteva lucruri în plus legate de cultura și istoria locurilor.

Bineînțeles că se poate opta și pentru plimbări mai lungi, combinate cu opriri la anumite obiective, băuturi și gustări sau alte preferințe.

Red Light District

Odată ajuns în Amsterdam este inevitabil să nu faci o plimbare și pe faimosul Red Light District.

Este destul de aglomerat la orice oră, în special la cele târzii. Fetele apar îmbietoare, sumar îmbracate, în vitrinele decorate cu perdele roșii.

De-o parte și de alta sunt mici bărulețe în care te poti opri pentru a degusta o bere rece și a contempla vizita, multe muzee pornografice, sex shopps sau spectacole live la care poți lua parte pentru diverse sume.

A poza vitrinele în care își fac prezentarea este o lipsă de respect la adresa fetelor.

Coffee Shops

Aici ilegalul devine legal. Trebuie doar să ai peste 18 ani ca să poți încerca prăjiturile vesele și țigările interzise.

Amsterdamul este plin de Coffee Shops, cu lumini difuze şi arome aparte. Terasele lor sunt deschise până la ora 10, iar apoi totul se mută la interior.

Atenție însă cum le combinați dacă alegeți să le încercați. Listele sunt detaliate, dar nu prezintă și efectele generate, de aceea e bine să cereți un sfat vânzătorilor. Vă pot îndruma către opțiunea şi cantitatea potrivite.

Mâncăruri în Amsterdam

Pe lângă cornetele de cartofi prăjiți cu sosuri aromate și gofrele la fel de faimoase ca și la vecinii belgieni, restaurantele din Amsterdam prezintă o paletă diversă de mâncăruri. Mai mult sau mai puțin tradiționale, dar pliate pe toate gusturile.

Fie fripturi din vită sau pui, combinate cu sosuri de ciuperci și puțină rucola din restaurantele locale, sau bucătarie inspirată de francezi, cu supe aburinde din ceapă gratinată, ori restaurante cu aer italian. Ba chiar şi mâncăruri turceşti, foarte condimentate și câte alte cele, la prețuri nu foarte piperate comparativ cu țările vecine.

Un mic restaurant pe marginea canalului, aproape de centru, cu rezonanțe franțuzești, ne-a încântat cu un meniu bogat și un desert delicios la 24 euro.

Un oraş interesant aş concluziona, care le-a întrunit pe toate.

Ne-a ținut activi şi ne păstrat alături câteva gânduri de revedere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *