Manufactura Csíki Sör, o fabrică de bere bună

Prima oară când am degustat berea Csíki Sör a fost în urmă cu mai bine de cinci ani, undeva în Brașov, cumpărată la recomandarea unui prieten, dintr-un mic magazin cu produse ungurești.

Mi-a plăcut, însă din păcate nu se comercializa și în alte părți din zona Bucureștiului sau cel puțin nu în locuri știute de mine, drept pentru care m-am delectat cu ea profitând de puținele ocazii în care am trecut prin acel magazin din Brașov.

Câțiva ani mai târziu a apărut și în București, în hypermarket-urile Auchan, de unde ne-am și aprovizionat odată descoperită, iar apoi, în unele terase și chiar în localuri dedicate.

Deși în Covasna și Harghita reușisem să ajung în câteva rânduri și bineînțeles că am gasit faimosul Csíki Sör în numeroase locații, în niciuna din vizite nu am trecut și pe la fabrica de bere din depresiunea Ciucului, aflată în micul sat Sânsimion.

Dar iată că anul acesta drumurile s-au aliniat, timpul a fost și el de partea noastră și afându-ne prin Harghita, am oprit și la Fabrica de bere Csíki Sör. Am ajuns chiar cu 10 minute înainte de ultimul tur de vizitare și în mijlocul pregătirilor pentru Tiltott Fesztivál, un eveniment organizat în curtea fabricii de bere, cu concerte locale, ungurești și multă bere bună.

Turul fabricii și un pic de istorie

Am fost singurii care am participat la turul fabricii la acea oră târzie, la un preț de numai 25 ron de persoană, un tur de o oră, cu multă bere inclusă pe parcurs.

Se organizau și vizite cu degustări de specialități locale la final – 65 ron – 2 ore: tur prezentare fabrică și procese de fabricație + platou rece, secuiesc sau – 75 ron – 2 ore, tur prezentare fabrică și procese de fabricație + ciolan afumat în crustă de pâine cu mujdei sau hrean și ceapă roșie. Din cauza timpului scurt rămas până la începerea festivalului, nu am putut opta pentru cele din urmă. Poate cu altă ocazie.

Vizitele se fac în această perioadă doar cu programări.

Cert este însă că, indiferent de vizita aleasă, poți degusta oricâtă bere dorești, din aproape orice sortiment, în orice cantitate.

Turul a debutat cu povestea locului și a fabricii (istoria transformării începe în anul 2013), detaliată la micul bar exterior, cu un pahar de Csíki Vadmálna Vitaminsör. Este o bere răcoritoare, cu zmeură sălbatică și o concentrație de doar 1.2% alcool, cât să fac față tuturor degustărilor ce aveau să urmeze. Ni s-a spus că acest tip de bere are și efect terapeutic datorită vitaminei B, ba chiar ameliorează mahmurelile de după nopțile lungi de petreceri.

Producția de bere în zonă are o istorie de peste jumătate de mileniu, bazinul Ciucului favorizând-o datorită reliefului din care izvorăște apa cristalină, pură, principalul factor în procesul de fabricație.

Totodată, climatul mai rece, cețos și umed nu a fost propice cultivării strugurilor sau altor fructe din care se obțin băuturi, astfel că, locuitorii Ciucului s-au concentrat în principal pe bere și au respectat până în prezent rețeta originală de preparare a băuturii, doar din cele trei ingrediente de bază: apă, malț de orz și hamei.

Am intrat apoi în fabrica, unde am degustat ingredientele proaspete.

Hameiul este deosebit de amar, iar orzul negru (pentru Csíki Barna) are o ușoară tentă de cafea, atât cât s-a mai simțit după bucata serioasă de hamei gustată, deși fuseserăm atenționați.

De pe holul lung se vedeau impunătoare cazanele de fierbere a ceea ce avea să devină o bere foarte rece, savurată într-o după-amiază caldă, la o terasă veselă.

Toate procesele sunt automatizate până la cel mai mic detaliu, iar fabrica funcționează după cele mai înalte standarde din productie.

Direct de pe linia de producție

În interiorul fabricii, deasupra liniei de asamblare, se află și un bar cochet pentru vizitatori, dar și pentru angajați, în timpul liber.

Cât am detaliat procesul și ni s-a răspuns întrebărilor, am mai degustat un pahar de Csíki Mézes Sör, la polul opus față de prima, cu o concentrație de alcool de 9%. O bere cu miere polifloră alpină, secuiască, cu o aromă puternică, dar fină în același timp. Se spune că berea cu miere era băutura preferată a hunilor.

Am regăsit și bere cu ardei iute, clasica neagră sau cea nefiltrată, cu diverse concentrații de alcool și povești în spate, dar toate fabricate doar din ingrediente naturale, fără aditivi și conservanți. Pentru a crește perioada de valabilitate se folosesc sisteme de microfiltre, care nu alterează gustul proaspăt al berii. Variante ar fi fost multe, însă le-am lăsat și pentru zilele viitoare.

Să nu plecăm fără o amintire

Am încheiat vizita la magazinul de suveniruri de la intrare, de unde am luat câte un tip din fiecare bere, câteva pungi de chips-uri (primite cadou în urma turului, produse tot de Csíki Sör – le prefer pe cele picante, cu Erős Pista) și mici obiecte brand-uite Csíki Sör, ca orice turist veritabil.

Se produc aici și trei tipuri de băuturi spirtoase, distilate din bere, dar vă voi povesti mai multe după degustare.

Și așa am închieiat turul nostru la fabrica Csíki Sör, încărcați cu bere bună, care se spune ca nu provoacă nici dureri de cap sau stare de mahmureala, chiar și consumată în cantități ceva mai mari. Vom încerca să demonstrăm și această terorie.

Berea Csíki Sör prin țară

Mai jos am lăsat și câteva localuri în țară, prin care am trecut și în care poate fi savurată berea Csíki Sör.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *