Descoperind Portugalia: Porto

Prima oprire, dintr-o mai lungă vacanță, a fost în al doilea mare oraş al Portugaliei, Porto. Un loc parcă mai puțin turistic sau aşa mi-a părut la o primă vedere, dar foarte animat.

Portughezii sunt oricum oameni veseli şi primitori, prin urmare nici măcar nu a fost nevoie de aerul turistic pentru a-i oferi un suflu cald, de vacanță.

Cum am obiceiul, l-am descoperit pe cât posibil la pas, obişnuindu-mă rapid cu străzile ce-i urcă şi-i coboară, neobosite, colinele.

Deşi nu era un oraş trecut pe lista mea de călătorii, întâmplarea a făcut ca itinerariul de la începutul verii să lege Portugalia continentală de insulele Azore chiar printr-o oprire în Porto. Ideea a prins din ce în ce mai mult contur, iar într-un final s-a şi concretizat, ajungând astfel aici.

Nu pot spune că m-a impresionat în mod deosebit, însă oraşul şi-a avut părțile sale frumoase. Porto pare să aibă un stil lejer, relaxat, pe alocuri chiar boem, cu o poveste interesantă de spus. Cred că cele trei zile alocate au fost suficiente pentru a-i descoperi esenţialul. 

Mi-a plăcut să mă plimb prin vechiul centru cu origini medievale, inclus în patrimoniul UNESCO. 

La fel şi în cartierul Ribeira, cu ale sale case colorate, aliniate chiar pe malul râului Douro, mărginite de terase vesele. 

Nici pe lângă catedralele cu nuanțe gotice nu am trecut indiferentă.

Dar să nu uităm de celebrul vin dulceag ce-i poartă numele şi delicioasele prăjuturele Pastéis de nata, pe care le-am inclus într-o plăcută rutină în zilele petrecute aici.

Sunt primele etichete puse oraşului şi prin ele am încercat să-i conturez portretul.

Bineînțeles că-i de neratat la lăsarea serii, un apus pe podul Luis I, arcuit deasupra râului Douro. Cred că e lesne de-nțeles motivul.

Transport

Am ajuns în Porto cu avionul din București, cu o escală de patru ore în Madrid. Întregul zbor a durat patru ore până în Madrid şi încă o oră şi un sfert, Madrid – Porto. Destul de lung per total.

Din aeroport există metrouri directe care fac legatura atât cu zonele centrale, cât şi cu cele periferice. Prețul unei călătorii variază, în funcție de zonă, între 1.30 şi 2.15 euro.

Exceptând cazările, prețurile în Porto mi-au părut destul de mici.

Cazare

În cele trei zile am locuit în Lapa, un cartier cu nume de scoică am aflat apoi, într-un mic apartament. Este o zonă rezidențială liniştită, cu multe pisici tărcate, destul de pitorească atât ca aspect, cât şi ca locuitori.

De aici se ajunge uşor în centru, cam în 40 de minute de plimbare lejeră sau în 10 cu metroul, aflat în imediata apropiere.

Cazările au prețuri destul de ridicate, comparativ cu celelalte costuri din Porto. O cameră de hotel sau un mic apartament porneşte de la 70-80 de euro/noapte, pentru două persoane.

Obiective

Am considerat oraşul în sine un obiectiv şi i-am cercetat toate cotloanele. Chiar şi pe cele periferice, mai puțin turistice. 

Într-adevăr, este o discrepanță destul de mare între locurile verzi, elegante şi cochete din centru şi clădirile din zonele mărginaşe, vechi şi scorojite sau acoperite de praf şi schele, parcă dintotdeauna aflate în construcție.

Centrul vechi, cu elemente din Evul Mediu

Clădirile din centru îi dau oraşului nuanță. Fațadele cu mici plăci de faianță, pictate în diverse mozaicuri, îi conferă un aer aparte. Se numesc Azulejos. Le-am întâlnit şi la vecinii spanioli. Un stil vesel, mediteranean.

De-o parte şi de alta a străzii pietonale sau pe străduțele adiacente se ițesc la tot pasul restaurante şi terase pline, animate, care îi insuflă viață.

Gazela este un restaurant clasic, unde am savurat în câteva rânduri o bere foarte rece şi tapas-urile gustoase.

Mereu plin, agitat, cu oameni care vin şi pleacă mulțumiți, formând cozi lungi la intrare.

Am resimțit o atmosferă familiară, uitându-mi pentru câteva momente statutul de turist.

Aici am degustat tradiționalul Fracesinha, un sandwich destul de consistent, cu câteva tipuri de carne şi bacon, învelit în multă brânză topită, scăldat apoi într-un sos special, secret, cu note puternice de curry. O explozie de arome… şi calorii.

Catedralele gotice

Nu puteam să nu admir şi arhitectura catedralelor impunătore, care-şi înalță semețe turlele printre acoperişurile portocalii.

Catedrala Sé, aflată pe o colină deasupra oraşului, deschide câteva perspective interesante de jur-împrejur.

A fost construită în secolul al XII-lea, păstrând elementele stilului original, cu arcade semicirculare, completate însă de tente gotice date de restaurările aduse în secolul al XVIII-lea.

Pe lângă vizitarea sălilor cu multe detalii decorative, se poate urca şi în turnul catedralei, cu o privelişte de 360 grade spre Porto.

Prețul de intrare este 2 euro.

Catedrala Torre dos Clérigos urmăreşte acelaşi stil detaliat, cu aceleaşi decoruri gotice, dar din înaltul turn priveliștea este ceva mai spectaculoasă. Se poate vedea în depărtare şi oceanul.

Prețul de intrare este 10 euro.

Cartierul Ribeira

Pe malul râului Douro se joacă vesele coloratele căsuțe, reprezentative pentru imaginea oraşului. La baza lor se întind terasele cu umbrele albe şi bunătăți proaspete, pescăreşti, iar pe apă plutesc bărcuțe legănate de vânt.

O imagine boemă, desprinsă parcă dintr-o lume îndepărtată, cuprinsă de visare.

Podul Luis I

Din Ribeira se urcă spre podul Luis I, care poate fi traversat pietonal sau cu metroul şi de pe care pot fi fotografiate, într-o perspectivă de ansamblu, căsuțele de pe mal.

Tot de aici se văd şi cele mai frumoase apusuri de soare din Porto.

Este o tradiție ca localnici şi turişti deopotrivă, să se adune pe colina verde din capătul podului, cu o sticlă de vin sau bere foarte rece, în aşteptarea apusului.

Atmosfera este destul de agitată. Mici comercianți, cântăreți ambulanți, mulți tineri, toți îşi dau seară de seară întâlnire la capătul podului, să încheie încă o zi însorită.

Mercado do Bolhão

O piață portugheză cu toate cele specifice, care trebuie musai bifată pentru a vedea şi încerca produsele tradiționale: sucuri naturale, fructe proaspete, tapas-uri, pahare de vin de Porto şi bere, condimente, conserve din peşte sau fructe de mare şi câte şi mai câte…

Se pot cumpăra preparate de-a gata şi degusta pe treptele pieței, mereu aglomerate sau la cele câteva măsuțe aflate la intrare.

São Bento

Gara din Porto, aflată în centrul istoric, este catalogată drept una dintre cele mai frumoase gări din lume. Este totodată și cea mai veche gară din oraș, datând din 1904.

Pereții sunt pictați în nuanțe de albastru înfățișând istoria Portugaliei. O gară cu o poveste de spus pentru a-ți face așteptările mai ușoare.

Vinul de Porto şi Pastéis de nata

Sunt câteva localuri cu degustare, în care vinul foarte dulce, produs local, se poate savura în diverse combinații, acompaniat și de o poveste.

Un alt specific al oraşului sunt numeroasele patiserii localizate pretutindeni, care servesc mai multe tipuri de prăjiturele, tarte sau foietaje, având toate în comun delicioasele Pastéis de nata. Un fel de mică tartă dintr-un aluat de foietaj, umplută cu cremă de vanilie, asemănătoare celei de crenşmit. Nu a fost nevoie de prea mult timp ca să mă convingă.

Muzeul de Artă Contemporană Serralves

Aflat în Quinta de Serralves, aproape de centrul oraşului Porto, complexul include muzeul Serralves, parcul, villa Serralves şi casa cinema Manoel de Oliveira, dar care din păcate acum erau în curs de reamenajare până după 1 iunie. Sezonul pare să nu fi început încă în Porto. Doar muzeul a putut fi vizitat.

Arta este în mare parte abstractă, întâlnindu-l aici din nou pe Joan Miró, cu care deja făcuserăm cunoştință în muzeul dedicat din Barcelona.

Sunt prezentate şi câteva fotografii şi schițe ale anilor ’90 şi texte reprezentative, care încheagă o poveste comună vremurilor, indiferent de locul din care provii.

Prețul de intrare pentru fiecare obiectiv în parte este de 13 euro sau 20 euro un bilet cu acces general.

Livraria Lello

Considerată o librărie aparte atât datorită design-ului interior și arhitecturii în stil Neo-Gotic, cât și prin faptul că anumite scene din Harry Potter, de la Hogwarts, au fost inspirate de aici, Lello este un loc popular în Porto.

Atât de popular încât nu am reușit să intrăm, din cauza cozilor mari formate zilnic aici și a timpului destul de scurt avut la dispoziție. Poate cu altă ocazie.

Prețul unui bilet este de 5 euro și se poate achiziționa online, de preferat de pe site-ul oficial.

Plaja

Undeva în apropiere de Porto, am descoperit şi prima plajă.

Destul de stâncoasă, cu câteva porțiuni mici de nisip, mare învolburată şi terase ici şi colo.

Nu aş alege Porto pentru o vacanță la ocean. Dar nici nu este promovat astfel.

În concluzie, Porto a fost un oraş animat, relaxat, colorat şi vesel.

Nu voi mai reveni în viitorul apropiat, deoarece mai sunt multe destinații pe listă, care ar trebui descoperite.

Dar dacă nu ați ajuns încă, recomand o vizită de câteva zile şi în oraşul caselor colorate și al vinurilor dulci.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *