E adevărat ce se spune, că soarele e mai timid în Belgia. Mai ales dacă alegi să o vizitezi iarna, aşa cum s-a nimerit şi călătoria noastră.
Ne-am ambiționat totuși și nu am vrut să credem zvonurile. Așa că am continuat să-l căutam pretutindeni, chiar dacă nu prea s-a lăsat găsit. L-am căutat din aeroport până în centrele orașelor, prin gări, pe străzi înguste, printre clădiri colorate și chiar în berăriile pline, printre clinchete de pahare și oameni veseli. N-a fost însă nici urmă de el. Așa că l-am lăsat în pace într-un final și ne-am bucurat de vizita printre nori.
Drumul spre Belgia
Am zburat din București până pe Charleroi și de aici am așteptat cam două ore să prindem locuri în autobuzele Flibco, spre Bruxelles. Din aeroport se poate pleca și spre Gent, Brugge sau Antwerp, dar nu a fost și cazul nostru.
Frigul era apăsător, coada uriașă. Deși autobuzele se succedau fără întreruperi, odată umplute, tot am avut de așteptat aproape două ore până am reușit să urcăm.
Eram pentru prima oară în Belgia și aveam o cu totul altă impresie despre acest aeroport, dar cred că am fi fost mai câștigați dacă am fi aterizat pe Zaventem.
Încă 50 de minute cu autobuzul, după cele două ore și jumătate de zbor și am ajuns în gara din Bruxelles. De aici mai era doar un pas: o jumătate de oră cu trenul până în prima destinație, Mechelen.
Orașul
Din Mechelen, câteva zile mai târziu, am pornit spre Brugge, cu trenul. Un bilet doar dus, fiindcă de aici călătoria avea să continue în Maastricht, a fost undeva la 18 euro, iar drumul a durat aproape două ore, cu o mică escală.
Am găsit Brugge-ul fascinant. Un pic istoric, un pic romantic, pe de-o parte elegant, pe de alta pitoresc, cu căsuțe colorate, înșirate pe malul canalelor și un aer medieval. Cu piețe circulare, mărginite de clădiri vechi și multe magazine cu ciocolată.
În geamurile decorate parcă de sărbătoare se zăresc la tot pasul puzderie de bomboane albe, negre, maronii, tablete de ciocolată și prăjiturele aranjate în mici grămezi, ca într-o reclamă sofisticată de prezentare.
Baruri și restaurante cu beri și bunătăți locale se înghesuie și ele în clădirile asortate, ca să contureze mai pronunțat stilul belgian.
Am ales să descopăr astfel orașul, din exterior. Să nu ratez vreo străduță pietruită, vreun canal cu poduri arcuite sau un colțișor boem cu o mică terasă între casele din cărămizi roșiatice. M-am plimbat mult și i-am găsit substratul. L-am plăcut chiar de la prima vedere și a rămas pe lista mea. Poate ne vom revedea și vara, în note însorite, ceva mai vesele.
Încă de la sosire ne-a întâmpinat un hotel din alte vremuri, integrat perfect în peisaj. Nici că mi-aș fi imaginat altfel cazarea noastră aici. Cu holuri înguste, dar camere spațioase, o mică grădină, scări cu balustrade rotunjite la capete, mobilă în stil clasic și accesorii desprinse parcă dintr-un clip vechi cu piese de mobilier pentru case regale.
Geamurile erau încadrate de rame din lemn masiv, iar perdelele albe se unduiau frumos peste ferestrele înalte.
Hotelul se află chiar pe malul unui canal, între clădiri construite pe același tipar. Din când în când se mai zărea câte o bărcuță plutind agale, adâncind visarea. Oare în ce an suntem? Ne-am îndepărtat cumva de prezent?
Nu a plouat în vreuna din zilele petrecute aici, însă vremea a fost mereu apăsătoare. A șters puțin culorile și a întețit frigul, dar farmecul medieval s-a mai accentuat.
Piețe și clădiri istorice
Sunt câteva piețe cunoscute în Brugge prin care am trecut în plimbările noastre și am zăbovit un timp contemplând împrejurimile, devenind parte din poveste.
Markt este principala piață a orașului, cea mai mare din Brugge, cu clădiri istorice în stiluri arhitecturale complexe și multă, multă culoare.
Aici se organizau târguri săptămânale încă din vremuri străvechi. Tradiția se păstrează și astăzi, adaptată zilelor noastre, astfel că în fiecare miercuri, comercianți de tot felul își etalează mărfurile variate.
Cea mai cunoscută atracție, pe lângă căsuțele colorate, desenate parcă sau Casa Cranenburg, clădirea istorică transformată acum în cafenea, este turnul medieval Belfort construit în secolul al XIII-lea, devenit simbol al orașului. Are 83 de metri, 47 de clopote și 366 de trepte care odată urcate, deschid o priveliște de ansamblu asupra orașului.
Nu departe se află și Piața Burg, unul dintre cele mai vechi locuri din centrul Brugge-ului, ce a servit odată drept fortăreață, fiind înconjurată de ziduri înalte și porți masive. Piața Burg este și ea mărginită de clădiri istorice, urmând tiparul locurilor, păstrând același aer profund, medieval.
Tot decorul te transpune în alte vremuri, cu domnițe și cavaleri, cu cetăți fortificate și clădiri de apărare.
În piața Burg este și Primăria, aflată într-o clădire în stil gotic din anul 1376, iar în imediata apropiere se află Catedrala Sfântului Sânge, unde se poate vedea o mostră din sângele Mântuitorului.
Nici Huidenvettersplein nu e de ratat. O altă piață, mai intimă, în același centru istoric, plină de mici bărulețe și cafenele sau magazine locale. Este o zonă veselă, animată, boemă.
Am trecut în plimbările noastre și prin Vismarkt, populară printre localnici. Câteva zile pe săptămână, de aici se pot cumpăra pește proaspăt și fructe de mare aduse din Marea Nordului.
Obiective în Brugge
- Centrul istoric al orașului – o vizită la pas sau cu caleștile trase de cai, o bere bună într-unul din micile baruri de la parterul clădirilor vechi, câteva bomboane de ciocolată, o lungă poveste și multă istorie
- Piața Burg
- Markt
- Huidenvettersplein
- Catedrala Sfântului Sânge
- Turnul Belfort – o urcare costă 14 euro
- Turul berii în Brugge – beri bune se găsesc la tot pasul, dar un tur de prezentare şi degustare, sub îndrumarea cunoscătorilor este o experiență nouă
- Groeningemuseum – muzeul care prezintă istoria artelor în Belgia. O intrare costă 14 euro
- Muzeul ciocolatei – un mic muzeu cu exponate din ciocolată, puțină istorie şi mostre delicioase pentru degustare. O intrare costă 13 euro
Se poate achiziționa și un card de acces în muzee și alte câteva obiective, valabil 72 de ore, la un preț de 32 euro.
Aștept totuși să ne revedem vara, când nuanțele vor căpăta altă intensitate și soarele se va lăsa descoperit.
Câteva zile sunt suficiente în Brugge, iar farmecul i-l poți găsi ușor în orice anotimp.