Top 5 castele vizitate

Foste palate, unele încă folosite pentru petreceri, vizite oficiale, evenimente sau expoziții temporare de artă, altele păstrând doar amintirea unor vremuri cu regi și regine, duc mai departe poveștile apuse în camerele fastuoase, pompos decorate și pline de istorie.

Am vizitat câteva și am făcut un top, strict subiectiv, influențat bineînțeles de atmosfera creată, perioada aleasă, organizarea turului, prezentarea detaliilor sau povestea locului.

5. Castelul Pena – Portugalia, Sintra

Palatul Pena, din punctul meu de vedere, este cel mai colorat castel văzut vreodată, desprins parcă dintr-o poveste cu regi și zâne înaripate și prea multă imaginație. În realitate castelul este un amestec de stiluri neo-gotice, islamice, renascentiste, completate de puternice tente romantice.

A fost construit în secolul al XIX-lea, în vârful unui deal, fiind considerat una dintre cele șapte minuni ale Portugaliei.

Am început vizita cu grădinile din jurul palatului, unde am pierdut aproape două ore. Aleile te conduc printre copaci, flori, lacuri și mori de apă. De-a lungul lor sunt marcate diverse atracții și distanța până la ele, de la câteva sute de metri, la câțiva kilometri. Apar si serele și grajdurile palatului, grădinile exotice cu mici podețe din lemn și covoare de nuferi plutind pe ochiurile de apă. Unele sunt într-adevăr deosebite, altele însă nu atât de spectaculoase comparativ cu ale altor grădini văzute.

De aici am continuat vizita în interiorul palatului, având un interval orar prestabilit din momentul rezervării.

Terasele îți oferă o perspectivă plină de culoare, din diverse unghiuri, asupra construcției ieșită din orice tipar.

Este foarte aglomerat, de aici și ultimul loc câștigat, iar la intrarea în camere se formează cozi de așteptare.

La interior sunt camerele regilor și reginelor, birourile și salonul de ceai, bucătăria, sălile de socializare și fumat, capela, toate decorate cât mai sofisticat, cu tavane înalte și arcade, surprinzând detalii cu aer regal, specifice perioadei sale.

4. Palatul Versailles – Franța, Paris

Relativ departe de centrul Parisului, la Versailles se poate ajunge cu trenul. Este nevoie de cel puțin o zi alocată, mai ales din cauza drumului până acolo, dar și a complexității obiectivelor.

Vizita se împarte în trei etape, palatul fiind totodată monument istoric, reședință regală și muzeu.

În primă fază am descoperit castelul Versailles. Reședintă a Ludovicilor, palatul este unul dintre monumentele reprezentative ale Franței.

Vizita a debutat cu o istorie detaliată prin cele 11 camere unde se prezintată pe larg crearea Versailles.

Urmează camerele regilor și ale familiei regale, opulente, impunătoare, o vedere de ansamblu asupra vieții la palat din secolul al XVII-lea.

Sala mare a Oglinzilor, unde a fost semnat Tratatul de Pace de la Versailles este impresionantă ca arhitectură și decor. Luminoasă, strălucitoare, o reflexie a trecutului glorios.

Și la final am lăsat Galeria Luptelor, care celebrează toate dinastiile franceze printr-o expoziție de picturi.

Pe lângă palat se mai pot vizita Grădinile, un labirint verde, frumos aranjat, cu statui și fântâni, unde au loc și spectacole muzicale din aprilie până în octombrie. Marele Trianon, un palat în miniatură, dispus pe un singur etaj, cu coloane din marmură roz, construit pentru Louis al XIV-lea. Și Micul Trianon, unde în 1920, pe 4 iunie, s-a semnat Tratatul de la Trianon, când a fost recunoscută internațional unirea Transilvaniei cu țara noastră. Iar la final, am lăsat Cătunul Reginei, proiectat și el inițial ca un palat, împărțit însă în 10 căsuțe pitoreşti, cu grădini verzi, bogate, aflat pe malul unui lac.

Satul Reginei m-a impresionat mai mult decât palatul în sine, de aici și penultimul loc acordat.

3. Palatul Charlottenburg – Germania, Berlin

Elegant, opulent, aparținând foștilor regi ai Prusiei, palatul și parcul Charlottenburg compun o frumoasă poveste barocă, atent conservată.

Trei ore am alocat vizitei, fiind acompaniați de istoria locului, a camerelor, a celor care au locuit odată aici.

Decorurile interioare au fost păstrate, acolo unde a fost posibil sau reconstituite, urmărind întocmai specificul vremii şi evidențiind pasiunile şi gusturile familiei regale.

L-am vizitat la începutul iernii, dar sunt convinsă că primăvara, când culorile oferă un spectacol aparte, parcul și grădinile vor oferi și ele o perspectivă vioaie, verde și înflorată.

2. Palatul Topkapî – Turcia, Istanbul

Palatul Topkapî, fostă reședință a sultanilor otomani este unul dintre cele mai vechi palate și găzduiește artefacte unice în lume, printre care și sabia lui Ștefan cel Mare.

Topkapî a suferit numeroase modificări și extinderi de-a lungul timpului, mai ales pe timpul domniei lui Suleyman Magnificul, fiind mai mult decât o clădire, ci un mini-oraș unde locuiau la un moment dat aproximativ 4000 de persoane.

Palatul Topkapi este un complex uriaș ce încorporează mai multe clădiri reprezentative, împărțite în patru curți. Aici se poate admira arhitectura islamică în camerele sultanilor, Poarta Islamină, Turnul Justiției – cea mai înaltă structură a palatului și Poarta Fericirii.

Se pot vizita și clădirea celebrului Harem sau clădirea Tezaurului, cu numeroase artefacte vestimentare ce au aparținut sultanilor, bijuteriile, dar și cadourile primite de la ambasadorii europeni, toate opulente și strălucitoare.

Mai departe am descoperit Pavilionul Sfintei Mantii, care adăpostește relicvele sfinte ale Lumii Musulmane, Biblioteca și Moscheia palatului, în prima regăsindu-se și cel mai vechi Coran din lume sau cea mai veche hartă completă a Europei, Orientului Mijlociu și Africii de Nord. Am trecut bineînțeles și prin Camera de Circumcizie, un loc legat de tradițiile islamice.

1. Alcázarul din Sevilla (Real Alcázar de Sevilla) – Spania, Sevilla

Nu puteam omite nici palatul din Sevilla, unul dintre cele mai vechi palate din Europa, încă în uz. Alcázarul din Sevilla este folosit pentru a găzdui familia regală spaniolă, oficiali și demnitari de stat, fiind inclus și în patrimoniul UNESCO.

Porțile de acces și interiorul păstrează elemente gotice și renascentiste, conturându-se și aici influențele culturilor creștine și maure.

Intrarea în palat se face pe Poarta Leului, datând din secolul al XII-lea, construită într-un zid masiv cu rol de apărare. Deasupra intrării este un leu cu coroană pe cap și o cruce în gheare, o reprezentare a creștinismului care a precedat perioada islamică.

Vizita noastră s-a întins puțin peste două ore pe cele două etaje ale palatului. Cele mai multe camere sunt nemobilate, însă ceea ce le evidențiază sunt decorațiunile tavanelor și părțile superioare ale pereților. În Salonul lui Carlos al V-lea se remarcă faimoasele azulejos, plăci decorative de faianță din secolul al XVI-lea.

La subsolul clădirii sunt băile Doamnei María de Padilla, amanta lui Petru de Castilia, răcoroase și intime. A fost refugiul perfect într-o zi toridă, temperatura în interior fiind cu 10-15 grade mai mică decât la exterior.

Numeroasele grădini sunt însă într-adevăr spectaculoase, fiind considerate printre cele mai frumoase din lume, aglomerate de palmieri înalți, flori multicolore, livezi de portocali, labirinte construite din vegetația verde, fântâni și ochiuri limpezi de apă. Fântâna Faimei, aflată aici, este unică în Spania. Este o fântână muzicală care cântă din oră în oră, odată cu scurgerea apei.

Tocmai datorită aerului boem și foarte exotic l-am clasat pe primul loc în topul preferințelor.

Pe data viitoare, cu noi locuri de vizitat!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *