Croația cea veselă

În 2018 am ales o vară… de distracție.

Prima interacțiune cu Croația, în 2014, pe motocicletă

Deși mai vizitaserăm Croația și Muntenegru în 2014, însă folosind cel mai amplu mod al cuvântului vizitat și anume, am profitat de fiecare moment pentru a vedea cât mai mult din tot ce se putea, fără a avea pic de răgaz să ne bucurăm de două zile consecutive de plajă sau de o relaxare prelungită la o terasă. Au fost ziua, locul, împachetatul și multe zile ploioase, mai mult de jumatate din concediu. A fost un mai mohorât și rece, asemeni unui copil plângăcios și îndarătnic, determinat să-și verse și ultimele lacrimi rămase, în ciuda rugăminților fierbinți și prea puțin convingatoare ale celor din jur.

De fapt, toată excursia a fost menită să ne ofere un drum cât mai lung, care să poată testa abilitățile indiscutabile ale motocicletei proaspăt achiziționată (vorbesc aici doar din perspectiva pasagerului), drept pentru care am zis să repetăm experiența patru ani mai târziu, într-un ritm mai lent.

Distracție în Zagreb

Am debutat cu Zagreb, orașul vioi, cu aproximativ 800.000 de locuitori, fără metrou și fără pretenții, dar cu un vechi centru învăluit de muzică, veselie și prețuri ca-n București.

Faimosul Plitvice, natură și culori

A urmat Plitvice, o jumatate de zi de plimbare prin parc, bucurându-ne de natură, admirând cascadele, străbătând podețele din lemn peste întinderile de apă vernil.

Prima vizită la Plitvice fusese cu patru ani în urmă, într-o zi ploioasă și tristă de mai. Norii groși și apăsători ce puseseră incontestabil stăpânire pe întreaga Croație nu dădeau semne să permită vreunei raze de soare să atingă suprafața apei. Culorile păreau nedefinite, iar verdele și albastrul își pierduseră consistența în amalganul încețoșat și rece, brăzdat din când în când de ploi scurte și monotone.

Abia acum am apreciat într-adevăr peisajul și nuanțele vesele emanate din toate părțile de ape, cascade și păduri.

Cascadele din Krka

Am continuat cu cele șapte cascade din Krka, în parcul natural situat de-a lungul râului cu același nume. De la intrarea în parc se poate ajunge cu un autobuz, iar în lacul de la baza cascadelor, spre deosebire de Plitvice, se poate înota.

Să înceapă vacanța în Makarska!

Ne-am stabilit în Makarska. Vacanța se rezuma acum la cât mai multe zile de plajă pe țărmul Adriaticii.

În Croația cazările se găsesc variate, spațioase, aproape de plajă, la prețuri surpinzătoare chiar și în sezon, iar distracțiile se țin lanț.

Totul a început cu o mini croazieră către Hvar, odată cazați în Makarska, care s-a soldat cu o petrecere ‘plutitoare’. O sticlă de rachie lăsată la întâmplare, un prieten confundat cu Mohamed Salah (o să înțelegeți din poza), multe shot-uri, o mulțime petrecăreață, muzică și mese solide, făcute parcă să susțină mulțimea dansatorilor amatori.

Croaziera a fost urmată seara de o petrecere într-un mic club amenajat într-o peșteră, pe plajă, întâmpinați de o atmosferă proaspătă, lumini halucinante, nisip și mare împletindu-se conspirativ la intrare.

Ne-am făcut prieteni diverși în acel august călduros, prieteni de croazieră, prieteni din club, polonezi, australieni, englezi, toți păreau uniți într-un singur scop, dornici să exploateze pe cât posibil tot ce avea Makarska de oferit.

Falezele sunt pline de terase micuțe, iar plajele mărginite de pini primitori, sub umbra cărora te poți refugia în zilele toride.

Din nou, am preferat o plajă mai retrasă în Makarska, departe de amalgamul de turiști și localnici, terase și muzică, descoperind astfel Nugal. Traversând dealul ce mărginește plaja întinsă, pe o poteca bine delimitată, printre pini și cactuși plini de fructe, se zărește ascunsă Nugal. Doar că, fiind o plajă retrasă, este dedicată în mare parte nudismului, o mică bucată fiind pentru cei mai puțin îndrăzneți.

Croația este o destinație care îmbină toate elementele potrivite unui concediu plin, cu locații variate, în funcție de preferințe, plaje pe alese și prețuri la îndemâna oricui (spre deosebire de țările din vestul Europei cu ieșire la mare: Italia, Franța, Spania etc, Croația concurează serios la capitolul prețuri pentru orice buzunar).

Tocmai de aceea, în acest sejur nu ne puteam rezuma doar la Makarska, trecând și prin câteva orașele ce merită vazute odată ajunși în Croația, fiecare cu un farmec subtil și o atmosferă specifică.

Split, boem și rafinat

Am ajuns în Split, cu al sau centru de-a lungul mării și o arhitectură impresionantă, ce ne-a întâmpinat cu un spectacol local de muzică și dans.

Orașul cetate, Dubrovnik

Vechea cetate din Dubrovnik, un oraș turistic reprezentativ pentru Croația a fost și ea bineînțeles, din nou pe lista noastră.

În Dubrovnik am achiziționat cu 225 kune un card de o zi, cu acces pe zidurile ce împrejmuiesc orașul și pe care te poți plimba, admirând de sus întregul spectacol, o serie de muzee și transport cu autobuzul.

Spectacole de dans și mare meci în Pula

Pula – orașul vesel, răsunând de muzică și turiști de pretutindeni aglomerând magazinele, terasele, piața, străduțele și așa neîncăpătoare.

Poza de mai jos este mai veche, însă merită amintită veselia croaților după meciul cu Cameroon. Petrecerea a ținut mare parte din noapte.

Croația este o destinație accesibilă, ce combină elemente naturale diverse și activități variate. În plus, vecina Muntenegru poate completa un sejur mai lung, iar în drumul spre destinația finală, dacă alegeți o călătorie cu mașina, merită un popas de recunoaștere și în celelalte țări ale fostei Iugoslavia – Serbia, Bosnia Herzegovina și puțin mai departe, Slovenia. Fiecare vă poate oferi un peisaj aparte, așa că voi reveni cu câteva povești în articolele ce urmează.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *