Muzee celebre din Europa

Nu pot spune că am fost dintotdeauna o împătimită a muzeelor. Nici acum nu sunt. Nici că mi-aș fi setat vreo călătorie în funcție de ele. Orașele în sine mi-au fost în general principalul obiectiv. Dar le-am înțeles și lor valoarea. Și scopul pentru care locuitorii s-au chinuit de-a lungul timpului să adune aici obiecte neprețuite, care le-au nuanțat și povestit istoria celor veniți în vizită. Le-au definit cultura, arta, identitatea.

Sunt multe tipuri de muzee, cu specific mai larg sau mai restrâns. Unele povestesc o mică bucățică din trecut sau subliniază o caracteristică de-a locului, ceva de care oamenii sunt mândrii sau care le-a marcat existența, ceva ce vor să împărtășească cu tine, străinule, ce le-ai călcat pragul orașului. Nu rămâne indiferent deci. Surprinde-le bucuria, află-le secretul.

Sunt alte muzee care spun o întreagă poveste. Din cele mai vechi timpuri până în prezent. În ele poți pierde ore bune și pleca la sfârșit cu o imagine completă.

Dacă ești pasionat de o anumită ramură artistică sau o caracteristică mai puțin comună privind cultura unei țări, sunt și astfel de muzee, de nișă, care etalează în camerele elegante mici aspecte din arta locală sau meșteșuguri și obiceiuri, unele mai puțin întâlnite. Chiar dacă nu la fel de promovate sau de foarte mici dimensiuni, s-ar putea totuși să te surprindă cu istorioare încă nebănuite.

O parte dintre muzeele care și-au pus serios amprenta asupra vizitelor mele, sunt cele care m-au ajutat să înțeleg mai bine oamenii și locurile vizitate.

Muzee din Berlin

Berlinul, pe lângă cunoscuta viață de noapte, abundă de artă și cultură, având chiar o așa cunoscută Insulă a Muzeelor. Aici, colecții de obiecte renumite, ne-au prezentat vremuri străvechi și civilizații cu o influiență pregnantă de-a lungul timpului: Altes Museum (Muzeul Vechi), Alte Nationalgalerie (Galeria Națională Veche), Bode Museum, Neues Museum (Muzeul Nou) și Pergamonmuseum (Muzeul Pergamon).

Altes Museum ne-a plimbat printre zei antici, oferindu-ne un tur cronologic complet pornind din Grecia veche, printre coloanele templelor și statuile din bronz, vasele pictate, bijuteriile făurite din argint și aur și sculpturile remarcabile. Am primit aici și o demonstrație din arta și cultura romanilor din perioada imperială și un fragment din civilizația etruscă, care include și o colecție rară de statui și sarcofage, portrete faimoase și o mostră din „Grădina Deliciilor”, un soi de artă erotică.

La Alte Nationalgalerie ne-am întâlnit pe trei etaje cu pictori celebri și sculptori pe măsură, ce au dat frâu liber imaginației și au explorat arta până în cel mai mic detaliu. Fiecare încăpere luminoasă, cu tavane înalte, creionează perioade, curente şi mişcări artistice diverse, depănând poveştile a generații întregi de visători ce au făcut istorie.

Bode Museum, ceva mai restrâns decât vecinele sale, se remarcă tot în zona artistică, acoperind o gamă variată de sculpturi, picturi și o colecție de peste 4000 de monede, datând din secolul VII î.e.n., până în prezent.

Am continuat cu Neues Museum (Muzeul Nou), cunoscut în principal pentru Bustul lui Nefertiti. Pe lângă el, am descoperit și o gamă bogată de artefacte egiptene sau colecții marcând Epoca de Piatră și Era Preistorică, cu accent pe evoluția omenirii.

Cel mai impresionant însă a fost Pergamonmuseum (Muzeul Pergamon), cu ale sale colecții de antichități romane și grecești, fiind considerate unele dintre cele mai importante din lume, reflectate prin Poarta Pieței din Milet, refăcută din bucați după ruinele găsite în Orientul Mijlociu, Poarta Iștar din Babilon, una dintre cele opt porți care asigurau intrarea în orașul Babilon și Fațada Mshatta, ruina unui palat de iarnă din perioada califatului Umayyad.

Ele sunt completate de artefacte din Orientul Mijlociu, în principal din Mesopotamia, Syria și Turcia, din perioade marcante ale istoriei și obiecte din culturile islamice, începând chiar de la primele popoare.

Pentru o vizită mai elaborată rentează să achiziționați Museum Pass Berlin, oferindu-vă acces gratuit la peste 30 de muzee și obiective. Prețul cardului pe 3 zile este 32 euro, pe când intrarile separate ar porni de la 10 euro per muzeu.

Lunea, muzeele de stat din Berlin sunt închise, iar prima duminică din lună, este Duminica Muzeelor, multe dintre ele având acces gratuit.

Și ce ar fi fost Berlinul fără un Jüdisches Museum (Muzeul Evreiesc), ce aduce în prim plan istoria apăsătoare a naziștilor printr-o serie de documente și fotografii vechi și un decor pe alocuri abstract, găzduit de o clădire aparte, simbolizând steaua frântă a lui David.

Muzee din Paris

Parisul le înglobează pe toate: eleganță, uneori un pic exagerată, cultură, artă, muzică și dans, istorie, gastronomie, pe un fundal un pic dezordonat al orașului. Le-am povestit în săptămâna dedicată, aici însă voi pune accentul pe o parte din muzeele cunoscute.

Și ce ar fi atunci Parisul fără Louvre, unul dintre cele mai mari muzee de istorie și artă din Franța.

Dispus pe cinci etaje, în trei clădiri interconectate denumite după trei figuri marcante ale istoriei franceze: Richelieu și Sully, prim miniștrii regilor Louis al XIII-lea și Henri al IV-lea și Denon, primul director al muzeului, Louvre este musai de vizitat odată ajuns în Paris. Un muzeu uriaș, ce găzduiește sculpturi din Franța, începând cu anul 500, antichități din Orientul Apropiat, Iran și Mesopotamia, artă decorativă din Europa și multe picturi celebre, statui grecești, printre care și Venus din Milo, picturi și arte decorative și bineînțeles, antichități egiptene, definite de statui clasice și o colecție de mumii.

Interesantă este abordarea, fiindcă pe lângă camerele în care obiectele sunt expuse în vitrine, există și camere întregi amenajate cu gravuri și ziduri sculptate, unele datând din 7500 î.Hr.

De neratat sunt și Victoria din Samothrace, Mona Lisa, statuete din Africa, Asia și Oceania reprezentând tradiții și obiceiuri locale, dar și o statuie Moai din Insula Paștelui.

Iar grădinile Tuileries, create de regina Catherine de’Medici și Carrousel, din fața muzeului, îi fac o intrare aparte.

În Paris arta este la ea acasă, lucru subliniat și de muzeul de artă modernistă și contemporană Pompidou. Ne-am întâlnit aici cu Dali, cu Klimt, Kandinsky și Matisse sau Joan Miró.

Am continuat incursiunea în lumea artiștilor cu Atelierul Brâncuși, o clădire de mici dimensiuni, cu operele de seamă ale faimosului român și muzeul de sculptură Rodin, continuând în aceleaşi tonuri, cu muzeul Orsay, ce-și expune colecțiile de artă sub toate formele în clădirea unei vechi gări.

Și aici de preferat este să achiziționați Paris Museum Pass, pentru o vizită mai lungă. Prețurile ar fi: 55 euro – 2 zile de acces, 70 de euro – 4 zile sau 85 euro – 6 zile, dat fiind că intrările separate pot sări de 20 euro per obiectiv.

Muzee din Barcelona

Barcelona este un oraș inundat de artă, plin de oameni veseli, ieșit din rutină și banal, cu locuri pictate parcă cu o deosebită măiestrie. Aici s-au întâlnit artiști, romantici, visători.

Barcelona mai presus de toate este casa lui Gaudí, iar operele sale se pot vedea pretutindeni. Reprezentative, atunci când vine vorba despre Antoni Gaudí, pe lângă Sagrada Família și Parcul Güell, sunt Casa Batlló și Casa Milà.

Batlló (numită de localnici și Casa dels ossos) este o remodelare a unei vechi case, în stilul specific Gaudí, iar Casa Milà este cunoscută și ca La Pedrera (loc de unde se extrage piatra), datorită fațadei pe alocuri ondulată. Stilul caracteristic lui Gaudí, modernismul catalan sau Art Nouveau-ul adaptat Spaniei, liniile neregulate, mozaicul plin de culoare, definesc note originale, rupte de cotidian.

Muzeul de Artă Modernă Joan Miró și Muzeul Național de Artă al Cataloniei, aflate pe Colina Montjuïc completează aerul artistic al orașului.

Joan Miró te plimbă timp de câteva ore printre picturile și sculpturile abstracte. Puțin bizare, operele sale te duc cu gândul la un vis ambiguu, recreat cu multă imaginație.

Muzeul Național de Artă al Cataloniei reunește și el o colecție impresionantă de artă catalană, din domenii variate. Pictori și sculptori celebri se întâlnesc în camerele muzeului, prezentându-și operele și explicând vizitatorilor, prin arta expusă, bogata istorie catalană.

Există atât colecții permanente, unele aparținând marilor pictori: Rubens, El Greco, Velazquez și altor nume cunoscute, expoziții de fotografie, gravuri, numismatică, dar și expoziții temporare, înfâțișând mici bucăți din toate formele de artă.

Am abordat bineînțeles și Muzeul Picasso, ce cuprinde una dintre cele mai mari colecții permanente ale artistului spaniol. Muzeul include și o bibliotecă cu peste 6000 de opere dedicate vieții și lucrărilor artistului.

Pe Picasso l-am întâlnit și în casa natală și muzeele din Málaga și Paris.

Pentru acces facil la o parte din muzee și obiective, reduceri și transport inclus, Barcelona Card este alegerea potrivită, prețul său fiind de 53 euro pe 3 zile, 63 euro pe 4 zile sau 75 euro pe 5 zile. Casa Batlló și Casa Milà nu sunt acoperite de Barcelona Card.

Muzee din Bilbao

Când spunem Bilbao, spunem muzeul Guggenheim, un muzeu de artă modernă și contemporană, deschis în 1997.

I se recunoaște unanim contribuția majoră în dezvoltarea economică și socială a orașului și împrejurimilor. În primii ani de la deschidere, muzeul a atras peste patru milioane de turiști, fiind și în prezent principalul punct de interes din Bilbao.

Pe lângă expozițiile permanente, care prezintă operele unor artiști celebrii, muzeul găzduiește și expoziții tematice sau colecții temporare de artă internațională, înlocuite frecvent, astfel încât să aducă ceva inedit și atractiv în orice sezon.

Totodată, clădirea aflată pe malul râului, inspirată ca design de Acordeonistul lui Picasso, proiectează o imagine spectaculoasă, îndrăzneață, mai puțin obișnuită. La o primă vedere, uriașa construcție argintie și neregulată, cu multe curbe largi, din sticlă și titan, îți lasă impresia unei picturi abstracte. Nu aș fi catalogat-o drept muzeu.

Și interiorul este aparte, înălțimea și dispunerea camerelor, un fel de labirint modern, cu elemente futuriste.

Prețul unui bilet întreg este de 13 euro.

Mai sunt și alte muzee în oraș, care își merită o vizită: Muzeul de Arte Frumoase, Muzeul Maritim sau Muzeul Arheologic, dar niciunul nu și-a creat reputația Guggenheim.

Muzee din Florența

Florența este definită de farmecul italian. Un oraș cochet, ce debordează de viață în orice moment al zilei, aglomerat de istorie și artă. Dacă ajungeți în Florența, nu ratați Galeriile Ufizzi. O jumatate de zi și poate nu vă va fi de ajuns să contemplați întregul muzeu.

Un bilet de acces este 30 euro, iar muzeul aflat în centrul istoric al Florenței constă într-o frumoasă poveste despre artă.

Ufizzi găzduiește o colecție uriaşă de pictură renascentistă şi alte picturi, obiecte de artă și sculpturi, datând din perioada Evului Mediu până în timpuri moderne, toate adunate în clădirea unui fost palat din secolul al XVI-lea. Aici i-am cunoscut pe Michelangelo, Tiziano, Caravaggio, Leonardo da Vinci, Raffaello, Botticelli.

Galeria acoperă și o colecție de statui și busturi antice ale familiei Medici și reconstrucții ale sculpturilor grecești pierdute.

O vizită în Florența, pe lângă alte obiective faimoase şi pe lângă oraşul în sine, este parcă incompletă fără un tur al celui mai vechi muzeu din Europa.

Și lista poate continua. Fiecare oraș își are muzeele sale, fiecare țară istoriile bine păstrate.

Aşa cum fiecare individ își etalează cu mândrie propria identitate, aşa şi locul îşi prezintă elementele care-l definesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *