Un weekend prelungit la Murighiol

Murighiol deschide o filă de poveste pe malul lacului Razim și al brațului Sfântu Gheorghe. Un sat aflat la baza deltei, are avantajul de a se ajunge aici direct cu mașina și a te bucura totuși de peisajul tipic, străbătut de stoluri de pelicani și berze, câmpii întinse, mărginite de stufăriș, egrete albe inspectând ochiurile de apă, bărcuțe pregătite să te poarte pe canalele acoperite de nuferi.

Cazarea în Murighiol

În Murigiol ne-am cazat de fiecare dată La Alex. Deși părerile sunt împărțite, noi am întâmpinat în fiecare an o atmosferă plăcută și un decor verde, relaxant, dat de curtea întinsă cu foișoare, presărată cu hamace și măsuțe albastre, în ton cu nuanța căsuțelor aranjate de-a lungul aleii pietruite, completată și de câteva animăluțe simpatice.

Opțiunile de cazare sunt variate, căsuțele fiind de două persoane, cu toalete și dușuri comune, suficiente și bine întreținute, de trei sau patru persoane, sub formă de apartament cu baie proprie și încălzire, toate la prețuri foarte mici, iar în curte, o bucătărie exterioară dotată cu toate cele necesare, un grătar și un loc de gătit la ceaun.

Avantajul s-a datorat probabil și perioadei alese, deoarece am evitat pe cât posibil sezonul turistic și am petrecut câteva zile în lunile deloc aglomerate: aprile, mai sau început de iunie, fiind printre singurii locatari și având astfel la dispoziție întreaga locație.

Nestingheriți, odată cu primele raze ale soarelui, ne legănam în hamacele dungate, adapostite de copacii proaspăt înfloriți, învaluiți de mirosul ierbii ude. Niciun sunet nu perturba pacea locului în afara țârâitului insectelor și a unui mieunat îndepărtat, contopite și ele în atmosferă de început de primăvară.

Am optat într-o vară pentru Dunavățul de Jos, alegând o pensiune cu ieșire pe canal, ponton, bărcuțe mici din lemn și ustensile de pescuit. Ne-au gătit și pește păjit cu mujdei, pescuit chiar în ziua respectivă. Am apreciat locația și pregătirile făcute, dar am revenit la curtea noastră din Murighiol în primăvara lui 2021. Ceva parcă ne lega de acest loc.

Activități în sat

Murighiol este un sat cât se poate de liniștit, nu foarte diferit de celelalte sate din zonă. La apusul soarelui preferam plimbările lungi pe malul lacului Razim, iar ziua am mers de câteva ori în excursiile organizate cu barca, pe canale.

Întotdeauna mi-au plăcut plimbările la mijloc de primăvară, când natura prinde viață, totul înverzește, apar florile timpurii, toate păsările se trezesc din amorțeală. La final de mai, început de iunie se deschid și nuferii, într-un spectacol efemer de forme și culori.

În Murighiol, chiar în apropierea micului port, după elegantul resort Puflene, La Botu’ Peștelui și Laguna Albastră se întrec în mâncăruri proaspete, din pește. La Botu’ Peștelui este destul de nou și încă nu pot povesti prea multe, pe când Laguna Albastră ne-a convins cu borșul cu mujdei, autentic deltei, saramura de crap și peștele pe plită.

Deși o pensiune-restaurant destul de turistică și aglomerată, am plecat de aici mereu cu impresia ca mesele au fost pregătite de localnicii pescari, într-o după-amiază târzie, după ce, întorși cu barca din locurile doar de ei știute, au curățat peștele prins și l-au gătit după rețete păstrate în familie de generații.

Prin apropiere – Jurilovca, Gura Portiței, Capul Doloșman, Cetatea Enisala, Cheile Doborogei, Cetatea Histria

Pe lângă plimbări cu barca, mese bogate de pește și zile relaxante, învăluite în atmosfera visătoare a satului, în drumul spre Murighiol am oprit pentru o vizită scurtă și în Jurilovca (63 km de Murighiol). O comună lipovenească ale cărei case păstrează încă specificul rușilor-lipoveni, cu ușile și ramele ferestrelor pictate în albastru, contrastând cu albul fațadei și uneori cu acoperișuri din stuf.

Din portul Jurilovca, în aproximativ o oră, o oră și jumătate se poate trece cu vaporașul către Gura Portiței.

La șase kilometri distanță de sat, mergând spre malul estic al lacului Razim, am ajuns la Capul Doloșman (ce forma în antichitate un golf deschis al Mării Negre). Zona cuprinde ruinele cetății Argamum, cea mai veche așezare atestată pe teritoriul țării, întemeiată de coloniștii greci și faleza stâncoasă a lacului Razim.

Mai aproape de Murighiol, la 47 km de sat, am mai făcut un popas la ruinele fortăreței medievale Enisala (doi km de localitatea Enisala, comuna Sarichioi, pe un deal aflat între lacurile Babadag și Razim).

Drumul în sine, odată ce treci de Babadag are un farmec aparte, șerpuind printre câmpii întinse, traversate de berze, sate tradiționale și lacuri cu pelicani și lebede.

Ca să variem, la întoarcere am traversat Cheile Dobrogei, cu un popas la cetatea Histria. Aici însă drumul este destul de accidentat și neasfaltat pe anumite porțiuni, dar peisajele compensează micile inconveniente întâlnite.

Și totul într-un weekend prelungit cu o zi de vineri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *